MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mektić i ostali u Sudu BiH: Tužilaštvo traži mjere zabrane, advokati tvrde da je sve montirano

BiHSud BiH: Završeno ročište, Mektić poručio da je optužnica montirana

Advokat Dragana Mektića, Senka Nožica otvoreno je na ročištu za određivanje mjera zabrane Draganu Mektiću rekla da se radi o montiranoj optužnici,što se posebno odnosi na navode optužnice da su oštetili budžet BiH, jer je riječ o donatorskim sredstvima.

Na Sudu BiH je završeno ročište o prijedlogu mjera zabrane za bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, te Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja.

Predložene mjere zabrane su : da se zabrani sastajanje odnosno kontakt sa svjedocima, telefonski kontakt kao i kontakt putem posrednika na udaljenosti od 100m.

Također, zabranjuje se komuniciranje sa svim štampanim i elektronskim medijima kao i javno obraćanje o činjenicama iz ovog slučaja.

Advokati odbrane optuženih rekli su da prijedlog mjera nije zakonski utemeljen, te da Tužilaštvo BiH nije detaljno obrazložilo prijedlog mjera, koje su kako su rekli, neosnovane.

Odbrana je bila sve do danas uskraćena za uvid u dokaze, s tim da osporavaju i njihovu zakonitost.

Advokat Dragana Mektica, Senka Nožica u sudnici je otvoreno rekla da se radi o montiranoj optužnici. Ovo se posebno odnosi na navode optužnice da su oštetili budžet BiH. Nožica kaže kako ovdje nije riječ o sredstvima iz budžeta već o donatorskim sredstvima EU u iznosu od 83000 eura.
To je potvrdio i bivši ministar Dragan Mektić kazavši da se takva sredstva ne mogu nalaziti u budžetu.

Zatražili su od Tužilaštva BIH da istraga ostane javna jer je u interesu javnosti što je Tužilaštvo i potvrdilo.

Tužilaštvo BiH odustaje od prijedloga mjera za optuženog Samira Agica jer ne u međuvremenu došla potvrda iz Ministarstva sigurnosti bih da je on suspendiran s posla kojeg je obavljao.

Sud BIH će se očitovati o mjerama u narednom periodu a vremenski nisu ograničeni.

Optužnica

Dragan Mektić optužen jeu svojstvu ministra sigurnosti BiH, Golijanin kao šef Kabineta, a Agić kao pomoćnik ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH, te Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA d.o.o. Sarajevo.

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile kazneno djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine.

Dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa