MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mektić o povratku državljana BiH sa stranog ratišta: Iznenadila me odluka Predsjedništva BiH, totalno nepotrebno i neozbiljno

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, komentarišući povratke bh. državljana sa stranih ratišta, kazao da će naša država primiti sve svoje državljane, ali je dodao da je Predsjedništvo BiH donijelu neozbiljnu i brzopletu odluku.”Prihvatam obavezu da se naši državljani vrate, jer su naši državljani i jer im se ne može zabraniti povratak po međunarodnim standardima”, rekao je Mektić.

On je istakao da ga je iznenadila odluka Predsjedništva BiH da u subotu u našu zemlju stiže grupa osoba sa sirijskog ratišta. Mektić je dodao da se trebaju utvrditi identiteti svih ljudi i njihova državljanstva te zdravstveno stanje.

“Mene je iznenadila ova odluka Predsjedništva, mjesecima radimo i pripremamo operaciju prihvata, svih provjera i načina na koji ćemo postupati sa tim osobama koje se vrate. Rekao sam da prihvatam tu obavezu da se naši državljani vrate zato što su naši državljani i jer ne možemo zabraniti našem državljaninu da uđe u državu, ali mi smo opet to radili da to bude u kontrolisanoj proceduri. Moramo prethodno utvrditi da se radi o državljanima BiH i osobama koje mogu steći državljanstvo BiH”, kazao je Mektić te dodao:

“Nama dolaze osobe bez putnih isprava, kad izađe 30, 40 osoba bez putnih isprava kako da provjeravamo identitet. Mi pripremamo do subote što se može pripremiti. Bio je niz radnji i priprema poput karantinskog smještaja da se provjeri njihovo zdravstveno stanje, kad su u pitanju maloljetna lica da vidimo porodice koje će ih prihvatiti, kakve su to porodice. Ako maloljetno dijete od 12, 13 godina smjestite u radikalizovanu porodicu šta onda da očekujete od tog djeteta.”

Ovu odluku Predsjedništva BiH ocijenio je nepotrebnom i neozbiljnom jer, kako je kazao, potreban je dogovor i koordinacija:

“Neko je htio nekom da se udobri, neko hoće neke beneficije, neko hoće da popravi svoj status na osnovu toga i donio je tu odluku koju mi ne možemo pripremiti do petka, subote nikako.”

“Ovo je totalno nepotrebno bilo da Predsjedništvo donese takvu odluku, a ne konsultuje se s nama da vidi šta mi radimo. Neka donese zaključak da prihvatimo 500 ljudi, ali daj da to bude sinhronizovano, to ne radi samo Ministarstvo bezbjednosti taj posao, rade i neka druga državna ministarstva, entiteti, opštine”, dodao je resorni ministar kazavši još:

“Predsjedništvo je pregovaralo bez našeg znanja, samo sam dobio zaključak, odluku Predsjedništva. Svi koji su govorili ‘nećemo, prijetnja su’, glat su potpisali to juče i dostavili taj zaključak, to je neozbiljno, na takav način ne možemo funkcionisati. Ne bi me iznenadilo ni kad bi donijeli odluku da primimo 500 Marsovaca.”

Kazao je da postoji mogućnost i da se pojavi prva grupa o kojoj je ranije dogovarano, međutim da ta grupa ima poseban status jer je za njima potpisana međunarodna potjernica te će pri dolasku biti predati Tužilaštvu.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa