MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Menadžment Komunalija reagirao na objavljeni tekst povodom Dana općine

U redakciju Trend radija dostavljen demantij Komunalija na objavljeni tekst, „Na svečanoj sjednici OV nikad manje uglednih vijećnika i uglednih Kladuščana“. U demantiju između ostalog stoji „da se je kroz tekst JKUP Komunalije pokušava predstaviti kao propali projekat a bez da se referiše na tačne i referentne podatke koje odražavaju pravo stanje“.

Kako navode iz Komunalija oni su zahvaljujući svom „izvrsnom poslovanju“ dobitnici certifikata bonitetne izvrsnosti za ostvarene poslovne rezultate kompanije Bisonde (iz ove kompanije su zvali i Trend radio prošle godine da nam dodjele isti takav certifikat uz novčanu naknadu naravno). Ako je ovo jedina referenca Javnog preduzeća, koje je za posljednje četiri godine dobilo preko 10 miliona iz Bužeta, onda smo još više ubijeđeni u ono što je napisano u pomenutom tekstu. U demantiju na objavljeni tekst se navodi da je preduzeće za prošlu godinu ostvarilo prihode od 9.589 000 KM i dobit od 450 000 KM. Ako su zaista ovakvi poslovni rezultati za posljednju godinu, moramo pitati menadžment firme zbog čega je posljednji Izvještaj o radu razmatran za 2017. godinu. Da su rezultati izvrsni kao što stoji u demantiju, sigurno bi se pred vijećnicama našli planovi rada i izvještaji o radu za protekle dvije godine, jer bi aktuelna vlast sigurno iskoristila ovakve pokazatelje da se javno pohvale. Treba istaći da su u Izvještaju o radu i finacijskom poslovanju za 2017.  ukupni prihodi preduzeća bili 3.368 201 KM, a ostvarena dobit 113.535 KM. Prema podacima koje nam je dostavio menadžment preduzeća, prihodi su za samo dvije godine povećani za skoro tri puta više, kao i ostvarena dobit. Kad bi ovi podaci bili tačni i kad bi bili ostvareni od realnih poslovnih aktivnosti, Komunalije bi bilo daleko najuspješnije javno preduzeće u BIH i sigurno im ne bi trebalo iz budžeta više od 2 miliona godišnje.


Ako su ovakvi izvrsni financijski pokazatelji, zbog čega  menadžment nije demantirao priče o navodnom traženju kredita od 6 miliona KM, od čega je navodno 2,5 miliona namijenjeno za tekuće poslovanje preduzeća a 3,5 miliona za izgradnju tržnice. Menadžment preduzeća u izvrsne poslovne rezultate računa zapošljavanje novih 128 radnika (da li su svi uposleni produktivni na radnim mjestima veliko je pitanje), opet moramo iznijeti činjenicu da su za ova zapošljavanja utrošena milionska budžetska sredstva.

Na ovo treba reći da se posljednju godinu najviše priča o izgrađenim garažama i izgradnji novih, za koje su uzete parcele u centru grada. Da bi se gradile ove garaže stanarima zgrada u ulicama Maršala Tita i Ibrahima Mržljaka onemogućeno je parkiranje ispred zgrade gdje stanuju, a cijena m2 garaže je najskuplja u bližem okruženju.

U demantiju Komunalija izrečena je kvalifikacija da novinari Trend radija imaju nalogodavce i pomagače, što je čista laž i oprobani recept onih koji se razotkrivaju istinom . Iako nas iz ovog preduzeća pozivaju da „prestanemo sa ovakvim objavama“, moramo im poručiti da ćemo i dalje ukazivati na sva devijantna ponašanja, onih koji netransparentno troše budžetska sredstva.

Ovim putem pozivamo direktora Komunalija da bude gost Trend radija i da u emisiji razgovaramo o poslovanju ovog preduzeća i da slušaocima da odgovori na sva ona pitanja za koja je javnost ostala uskraćena.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa