Meteorolozi objavili “žuto upozorenje” za BiH: Evo kada stižu nove padavine

U Bosni i Hercegovini danas je upaljen žuti meteoalarm, a upozorava se na niske temperature, sniježne padavine, ali i vjetar.

“Budite svjesni da se očekuju niske temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženom populacijom, na primjer, starije i veoma mlade osobe i beskućnici.

Budite svjesni rasprostranjenog snijega i/ili leda na saobraćajnicama i trotoarima. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom. Budite pažljivi kada hodate, vozite biciklo ili vozite automobil uslijed klizavih površina.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, upozoravaju meteorolozi.

Inače, jutros je oblačno na sjeveru Bosne. U većem dijelu zemlje je pretežno vedro.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -16; Sarajevo -9; Bugojno i Zenica -8; Tuzla -6; Velika Kladuša, Bihać, Livno i Sanski Most -5; Doboj -4; Banja Luka, Mostar i Trebinje -2; Bijeljina -1; Gradačac 0; Neum 1°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947hPa, za 3hPa je veći od normalnog i opada.

Danas će jače naoblačenje sa sjevera usloviti snijeg širom Bosne, sjeveru i istoku Hercegovine. U nizinama može padati i susnježica. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. U Sarajevu prije podne naoblačenje. Snijeg se očekuje od sredine dana prema večernjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka oko -2°C.

U nedjelju u Bosni djelomično vedro prije podne, oblačno u drugom dijelu dana. Snijeg se prognozira širom Bosne. U nizinama može padati i susnježica. Većina padavina je na području Krajine i centralne Bosne. U Hercegovini pretežno vedro prije podne. Povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana kada slab snijeg može padati na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -11 i -4°C, na jugu od -3 do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 8°C.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme u Bosni. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -4°C, na jugu zemlje od -4 do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i 0°C, na jugu zemlje do 6°C.

U utorak u Bosni se prognozira pretežno vedro dio prijepodneva. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima moguća je niska naoblaka. Naoblačenje od sredine dana sa sjevera. U večernjim satima i tokom noći na srijedu u Bosni se očekuje slab snijeg. U Hercegovini veći dio dana sunčano. Povećanje oblačnosti od poslijepodnevnih sati. Slab snijeg na sjeveru Hercegovine krajem dana. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -15 i -8°C, na jugu zemlje od -5 do 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1°C, na jugu zemlje do 6°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo