MARKETING

Michel: Htio sam iz prve ruke čuti vaše zabrinutosti u BiH, vrijeme je za novi zamah EU

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel danas je stigao u dvodnevnu posjetu BiH. Nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH obratio se medijima i govorio o viziji uređenja Evrope, što je bila i tema sastanka.

Michel se u zgradi Predsjedništva BiH sastao sa predsjedavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem te članom Predsjedništva Miloradom Dodikom. Zbog oporavka nakon operativnog zahvata kičme, član Predsjedništva Željko Komšić sastanku nije mogao prisustvovati.

Ovo je prvi puta da Michel boravi u posjeti našoj državi. Na sastanku sa članovima Predsjedništva razgovarali su o viziji uređenja Evrope.

Naglašeno je kako BiH ima jasnu evropsku perspektivu, a da Evropska geopolitička zajednica nije zamjena za evropski put država zapadnog Balkana, već mogućnost da se u veći oblik saradnje sa EU integriraju balkanske države, iako se još uvijek ne zna šta bi to tačno značilo.

“Htio bih se zahvatiti za vašu toplu dobrodošlicu u Sarajevo. Istinski sam sretan da sam tu kako bih iznova potvrdio vaše opredjeljenje EU. Dozvolite da ponovim ono što sam rekao na Bledu. Ja sam istinski uvjeren da Zapadni Balkan treba EU, ali jednako tako i EU treba Zapadni Balkan. Vrijeme je za jedan novi zamah u EU”, kazao je Michel.

Istakao je kako će se u junu održati sastanak lidera 27 zemalja članica EU sa liderima Zapadnog Balkana.

“Želja nam je da produbimo saradnju i nastavimo dijalog. Htio sam iz prve ruke da čujem vaše zabrinutosti, da saznam vaše prioritete kako bismo našli način na koji vam mi kao EU možemo pomoći. Dok se mi ovdje obraćamo Rusija vrši napad nad ukrajinskim narodom, a 90-tih godina BiH je na svojoj koži osjetila užasne posljedice rata. Znate koliko je važna naša podrška, da zajednički djelujemo”, istakao je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća kazao je kako posljedice rata u Ukrajini osjetimo svi podjednako na evropskom kontinentu, bez obzira da li se radi o promjenama u cijenama nafte, hrane ili općenito energenata.

“Prije nekih 20 godina na samitu u Solunu iznešeno je čvrsto opredjeljenje evropske budućnosti za cijeli region kojemu moramo pristupiti na jedan novi način. Danas smo išli sa prijedlogom da u junu u okviru Vijeća, razgovaramo na temu jedne geopolitičke zajednice, formata ili platforme koji kao što je istaknuto veoma jasno, neće ni na koji način umanjiti značaj procesa evropskih integracija, već mi želimo ubrzati političku integraciju, jednu od najvećih prioriteta za EU. Zaista vjerujem u budućnost zacrtanu u 14 ključnih prioriteta”, kazao je Michel.

On je dodao kako izazovi sa kojima se Evropa suočava zahtijevaju novi način rada.

“Mi moramo naći način da ubrzamo proces evropskih integracija, moramo uzeti novi zamah za reforme. Također, veoma važno je da se politički lideri sastaju u povjerenju i kulturi dijaloga”, naglasio je Michel.

Na kraju obraćanja, predsjednik Evropskog vijeća kazao je da EU pruža pomoć privatnom sektoru i građanima zbog povećanja cijena na tržištu, te da će se u tom smislu podrška dati i BiH.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo