MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Migranti na Vučjaku iz protesta odbili hranu i vodu, uslovi za život su nehumani

Od jutros u kampu Vučjak kod Bihaća vlada dramatična situacija jer migranti odbijaju vodu i hranu u znak protesta zbog nehumanih uslova u kojima borave, dok je snijeg migrantski život učinio još gorim. Pod težinom snijega nekoliko šatora u kojima su boravili migranti je srušeno, što je automatski značilo da su neki ostali i bez ovog hladnog krova nad glavom.

Kada je jutros stigla hrana u kamp, brzo je i vraćena, jer su se migranti odlučili za svojevrsni štrajk glađu dok im ne budu osigurani uslovi dostojni čovjeka.

U posjetu kampu je stigla i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović koja je poručila da se kamp Vučjak mora zatvoriti još danas jer su uslovi katastrofalni.

Migranti poručuju da se sve teže nose s hladnoćom i užasnim životnim uslovima te da su zabrinuti kako će preživjeti zimu ukoliko se veoma brzo ne osigura adekvatan životni prostor, a posebno za mnogobrojne žene i djecu.

U kampu Vučjak je prisutna i Jedinica za specijalnu podršku MUP-a Unsko-sanskog kantona, ali za sada nisu zabilježeni bilo kakvi incidenti.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u subotu da bi za dvadesetak dana trebalo da budu stvoreni kapaciteti za prihvat prvih migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva. On je tada izjavio da je cilj zatvoriti “divlji kamp Vučjak”.
I dok se kasarna priprema za prijem migranata, mještani Blažuja ističu da žive u strahu zbog dolaska velikog broja migranata te da ovom mjestu prijeti ekološka katastrofa s obzirom na to da se kanalizacija iz kasarne planira spojiti s lokalnim potokom.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa