MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Milanović demantovao da je negirao genocid u Srebrenici, Džaferović tvrdi: Dovodio je u pitanje presude

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je demarš Republici Hrvatskoj, nakon što su pojedini mediji prenijeli da je predsjednik te zemlje Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici. Iz Milanovićevog kabineta su demantovali ove navode. Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za BHRT su rekli da je hrvatski predsjednik “dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici”. 

“Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo – Brioni, negirao genocid u Srebrenici”, navedeno je u demaršu.

Takođe, naveli su kako je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od 22. jula 2021. godine, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. 

“Naglašavamo da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde i, stoga, svaki oblik poricanja genocida mora biti nedvosmisleno odbačen. Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici”, istaknuto je, između ostalog, u demaršu Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Naime, srbijanski dnevni list “Danas”, pozivajući se na “dobro obaviještene izvore”, juče je objavio da je Milanović tokom radnog ručka, u oviru samita procesa Brdo – Brioni rekao: “Ima raznih vrsta genocida, ali u Srebrenici nije bio genocid”.

Hrvatski predsjednik je, piše “Danas”, ovu rečenicu izgovorio pred okupljenim predsjednicima država u regionu.

Milanović demantovao

Navodnu izjavu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da u Srebrenici nije počinjen genocid, iz njegovog kabineta su odbacili kao laž.

“To je laž, a laži ne želimo komentirati”, rečeno je iz Milanovićevog kabineta.

Džaferović: Milanović dovodio u pitanje presude Haga o genocidu u Srebrenici

Iz Džaferovićevog kabineta su saopštili da je tačno da je predsjednik Hrvatske na radnom ručku, dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici. 

“Nakon što je upozoren i suočen sa činjenicama i nalazima iz presuda, Milanović je ustvrdio da on ima pravo propitivati sve, pa i presude, na šta je dobio oštar odgovor predsjedavajućeg Džaferovića koji je poručio da Milanović, ako ne prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu, ima ozbiljan problem”, naveli su iz Džaferovićevog kabineta.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo