MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo demarš Hrvatskoj zbog Milanovićevog negiranja genocida

Podsjećaju i da je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je demarš Republici Hrvatskoj zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića u kojima negira genocid u Srebrenici, saopšteno je iz ove institucije.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici”, navedeno je u demaršu, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjećaju i da je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“To je laž, a laži ne želimo komentirati”, odgovorio je Hini Ured hrvatskog predsjednika na upit o navodnoj Milanovićevoj izjavi na sastanku Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U demaršu je također navedeno da “uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici”, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ovo nije prvi put da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović imao istupe oko genocida u Srebrenici.

U izjavi novinarima početkom decembra prošle godine Milanović je izjavio kako u Srebrenici jest bio genocid, ali da onda za teže zločine treba izmisliti novi naziv.

“Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje”, kazao je u izjavi od 6. decembra i istaknuo da je za žrtve bitna pravda.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo