MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mladi Beograđani odali počast na Tuzlanskoj kapiji

Članovi Inicijative za ljudska prava iz Srbije danas su stigli u Tuzlu, kako bi odali počasti 71 žrtvi masakra koji je počinjen na Kapiji u maju 1995. godine.

Mladi Beograđani su poručili da su došli jer osjećaju odgovornost, ali i želju da rade na izgradnji društva bez nasilja te kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo.

Ivana Jovanović iz Beograda članica je Inicijative za ljudska prava iz Srbije, a kako nam je kazala, veoma je važno obrazovati mlade o onome što se desilo 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji.

“Također, mlade trebamo i generalno obrazovati o svemu što se dogodilo u ratu devedesetih godina. Samo učenjem o onome što se desilo možemo garantovati da se takvo nešto neće nikada ponoviti”, kazala je Jovanović.

Poznato je da je 25. maja 1995. na Kapiji u Tuzli – mjestu okupljanja mladosti, pod naredbom oficira Vojske RS Novaka Đukića izvršen masakr. Tom prilikom ubijena je 71 osoba, dok je okvirno 200 građana teže i lakše ranjeno.

Đukić do danas nije počeo sa odsluženjem 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen, slobodno se kreće u Beogradu, dok ga Srbija ne šalje iza rešetaka. Teret je to svakom civiliziranom građaninu Beograda, ali i Srbije u cijelosti.

“Beograd je odgovoran za to što je zločinac i dalje na slobodi i posebno jer se isporučivanje njega i dalje nije desilo. Zbog toga svi mi nosimo odgovornost”, zaključila je Jovanović.

Beograđani koji su danas boravili u Tuzli su poručili da su premladi da se sjećaju, ali su odlučni da nikada ne zaborave.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa