MARKETING

Mladi pjesnici iz cijelog regiona u Mostaru obilježili rođendan Alekse Šantića

Mladi pjesnici iz cijelog regiona koji učestvuju na devetom Šantićevom festivalu djece pjesnika u Mostaru su jučer obilježili rođendan Alekse Šantića uz prigodni recital u parku koji nosi ime velikog pjesnika i u čiju čast ovaj festival i nosi ime.

Prije svečanosti mladi pjesnici su posjetili Šantićev grob gdje su položili cvijeće i razgovarali o liku i djelu velikog pjesnika, te uživali u ljepotama pjesnikovog rodnog grada.

Aleksa Šantić je rođen 27. maja 1868.godine u Mostaru, a preminuo 2. februara 1924. godine od tada neizlječive tuberkuloze. Nažalost ime Alekse Šantića koji je svojim likom i djelom zadužio Mostar u njegovom rodnom gradu danas nema zasluženo mjesto, što mnogi kritičari smatraju apsolutnom nepravdom.

Danas u Mostaru samo u trećini njegove ulice stoji tabla s imenom Alekse Šantića, a gimnazija koja je nosila pjesnikovo ime poslije zadnjeg rata u našoj zemlji je preimenovana u Gimnaziju Mostar, tako da je u pjesnikovom gradu ostao samo Šantićev park gdje se nalazi i njegov spomenik.

Šantićev festival djece pjesnika koji se održava u organizaciji SPKD Prosvjeta Mostar upravo ima za cilj sačuvati lik i djelo velikog pjesnika i vratiti mu zasluženo mjesto, te svake godine svojim djelovanjem ukazuje na značaj Šantića za Mostar ali i cijelu BiH.

Ovogodišnje deveto izdanje festivala je svečano otvoren sinoć u sklopu manifestacije “Maj u bašti Ćorovića kuće”, a finalna večer uz proglašenje pobjednika održat će se večeras uz prigodnu svečanost i dodjele priznanja.

Šantićev festival djece pjesnika je postao već tradicionalni festival učeničke poezije, a ove godine je okupio 27 finalista koji su izabrani između nekoliko stotina pristiglih radova iz cijele regije.

Generalni sekretar SPKD Prosvjeta Mostar i organizator festivala Goran Kosanić ističe kako je primarni cilj festivala stvaranje mreže mladih i kreativnih pojedinaca, spremnih da kroz ljubav prema pisanoj riječi budu otvoreni, komunikativni i spremni na suradnju.

Gotovo cijela regija po njegovim riječima aktivno sudjeluje u festivalu, promovirajući time stvaralaštvo najmlađih ljubitelja poezije ali i Mostara, Šantića i cijele Bosne i Hercegovine.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo