MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Mladi zapadnog Balkana: Naša sličnost je put ka naprijed

Omladinska akademija „Stanje mira“ koja je okupila  pedeset mladih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore završena je sa porukom da razlike koje postoje u državama zapadnog Balkana  mogu se prevazići upoznavanjem, druženjem i povezivanjem, sa zajedničkim ciljem da u miru krenemo ka boljoj budućnosti.

Omladinsku akademiju „Stanje mira“ organizirala je Evropska unija u BiH (EU u BiH) u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja od 18. do 31. augusta u Tuzli, Brčkom, Sarajevu i Vitezu.

Tokom akademije mladi su kroz umjetnost, druženje i putovanje učili o međureligijskom dijalogu i toleranciji, pomirenju, mirovnom obrazovanju, komunikaciji, aktivizmu i ljudskim pravima.

Posjetili su četiri religijske bogomolje i različite kulturne i memorijalne institucije.

Prvu omladinsku akademiju „Stanje mira“ ocijenili su kao jedinstvenu edukativnu platformu za povezivanje i prevazilaženje nacionalnih i vjerskih razlika, te prevenciju budućih konflikta.

Šef komunikacija i portparol EU u BiH Ferdinand Koenig  je izrazio zadovoljstvo što su bili u mogućnosti pružiti podršku za aktivnost koja je dovela mlade ljude iz četiri različite države zapadnog Balkana u Bosnu i Hercegovinu.

– Moto EU je ‘jedinstvo u različitosti’ i sigurni smo da će prijateljstva koja su sklopljena tokom Omladinske akademije ‘Stanje mira’ trajati dugo i nastaviti da pružaju učesnicima nove perspektive i izazivaju predrasude – kazao je Koenig.

Andreu Brzica iz Zagreba oduševili su, kako kaže, razgovori o kulturi, religijama, uvjerenjima, pogledima u budućnost, perspektivi zapadnog Balkana.

– Tako slična mišljenja, a ujedno mogućnost da toliko saznam o državama regije kroz neformalno obrazovanje mi se čini nevjerojatnim. Za bolju budućnost i perspektivu nam je potreban mir. Lako je napustiti svoje zajednice ili se ograditi od povjesti, ali nam je za bolju budućnost potreban mir, empatija i razumijevanje – poručila je Brzica, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

federalna.ba/Fena

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa