MARKETING

Moskva optužena za prisilno premještanje 402.000 civila u Rusiju

Ukrajina je optužila Moskvu da je nasilno premjestila stotine hiljada civila iz razrušenih ukrajinskih gradova u Rusiju kako bi izvršila pritisak na Kijev da se preda, dok je predsjednik Volodimir Zelenski pozvao stanovništvo da nastavi svoju odbranu i da ne prestaje braniti zemlju ‘čak ni na minut’.

Ljudmila Denisova, ombudsmen iz Ukrajine, rekla je da je 402.000 ljudi, uključujući 84.000 djece, odvedeno protiv svoje volje u Rusiju, gdje bi neki mogli biti korišteni kao “taoci” za pritisak na Kijev da se preda.

Kremlj je dao gotovo identične brojeve za one koji su premješteni, ali je rekao da su iz pretežno ruskog govornog područja Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini i da žele otići u Rusiju. Promoskovski separatisti gotovo osam godina bore se za kontrolu u tim regijama, gdje mnogi ljudi podržavaju bliske veze s Rusijom, prenosi Asošiejted Pres. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je iskoristio svoje noćno video obraćanje kako bi okupio Ukrajince da “krenu prema miru i da idu naprijed”.

“Svakim danom naše odbrane sve smo bliži miru koji nam je toliko potreban. Ne možemo stati ni na minut, jer svaka minuta određuje našu sudbinu, našu budućnost, hoćemo li živjeti”, rekao je.

Rekao je da su hiljade ljudi, uključujući 128-ero djece, poginuli u prvom mjesecu rata. U cijeloj zemlji uništeno je 230 škola i 155 dječjih vrtića. Gradovi i sela pretvoreni su u pepeo, rekao je Zelenski.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo