MARKETING

Mostar se našao na listi najljepših malih gradova Evrope

Bosna i Hercegovina, tačnije Mostar, su se još jednom našli na listi najljepših destinacija u Europi koji plijene prelijepom arhitekturom i bogatom kulturom, te su svrstani među najatraktivnije lokacije koje vrijedi posjetiti.

Tako se među 15 lokacija našao i hercegovački biser, Mostar, najviše poznat po upečatljivom kamenom mostu koji se izdiže iznad zelene Neretve.

Spisak najljepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvata destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovjekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

“Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, piše CNN.

Istakli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, pomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan kao jednodnevni izlet iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj”, navodi se dalje u tekstu.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, s istoimenog otoka, za koji su napisali: “Grad svjetske klase, s blistavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima.”

Tu je i Giethoorn u Holandiji, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prijestolnicom zemlje u 12. vijeku, a njegovo srednjovjekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto.

Na listi su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo