MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

MUP USK: Sigurnosna situacija u Velikoj Kladuši nije narušena

U Velikoj Kladuši u prethodnom periodu svjedočili smo različitim oblicima nasilja, što je uznemirilo građane koji su pokrenuli mnoga pitanja, te smo povodom toga kontaktirali Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, radi informacija o incidentima i tokovima istraga.

U mjesecu martu evidentirana su dva krivična djela koja su zabrinula javnosti. Prvi se odnosi na incident u hotelu “Vrata Bosne” dana 09.03.2024. godine. Prema riječima Ale Šiljdedića, potparola Ministarstva unutrašnjih poslova USK saznajemo da je nakon uviđaja i konsultacija sa tužiocem Tužilaštva USK djelo je okvalificirano kao krivično djelo “Pokušaj ubistva”. Lice L.A. rođen 2002. godine iz Velike Kladuše je lišen slobode i nad istim se provodi kriminalistička obrada zbog sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. Na prijedlog Tužilaštva USK istom je određen i jednomjesečni istražni pritvor.

Kada je u pitanju incident koji se desio u blizini škole, a tiče se nasilja među učenicima, prema našim saznanjima, po nalogu tužitelja Tužiteljstva USK provodi se kriminalistička istraga zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela “Nanošenje teških tjelesnih povreda”, ali zbog osjetljivosti istrage u pogledu starosne dobi i počinitelja i žrtve iz MUP-a USK nismo mogli dobiti više informacija.

Nakon ovih nemilih događaja zabrinuli smo sa za sigurnost građana u Velikoj Kladuši, a s tim u vezi iz MUP-a USK nam poručuju :” S obzirom na prirodu i način izvršenja navedenih krivičnih djela Uprava policije USK-a uvjerava građane da sigurnost građana nije ugrožena nakon izvršenja ova dva krivična djela. U potpunosti kontroliramo situaciju na području cijelog Unsko-sanskog kantona kada je riječ o sigurnosti građana USK”.

S obzirom na to da je nasilje, kako verbalno tako i fizičko učestalo u osnovnim i srednjim školama, važno je vršiti preventivne mjere kako do ovakvih slučajeva u budućnosti ne bi dolazilo. Pitali smo nadležno Ministarstvo kakvi će konkretni koraci biti u narednom periodu kako bi se očuvala sigurnost najosjetljivije kategorije našeg društva, a to su djeca i mladi.


“Policija USK će na osnovu sačinjenih planova na prevenciji vršnjačkog nasilja održavati edukaciju učenika u osnovnim i srednjim školama na USK. Kontinuirano ćemo vršiti obilaske škola uključujući i vrijeme kad škole ne rade. Ostvarit ćemo aktivnu saradnju sa direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola, kao i ostalim zaposlenicima. Ostvarit ćemo kvalitetniju saradnju sa centrima za socijalni rad. Redovno i u kontinuitetu provodit ćemo aktivnosti provjere i utvrđivanja identiteta lica u blizini školskih objekata, a koja ne pohađaju školu i za koja se sumnja da bi mogli ugroziti sigurnost učenika i iste udaljavati, te eventualno vršiti oduzimanje nedozvoljenih predmeta od istih. Vršiti oduzimanje pronađenih raznih predmeta (nož, palica, bokser), kojima se mogu nanijeti povrede. Vršiti obilaske autobusnih stanica, kao i drugih mjesta po kojima se kreću ili na kojima se zatiču učenici u dolasku i odlasku u školu. Suzbijati eventualno konzumiranje alkohola i zloupotrebu droga od strane učenika u blizini škola i na javnim mjestima”, kažu nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Policija kao represivni i istražni organ može svako djelo istražiti i adekvatno procesuirati osumnjičene za izvršenje krivičnih djela ili nekih drugih društveno neprihvatljivih radnji, međutim policija nije u mogućnosti izvršiti adekvatnu, kvalitetnu i efikasnu prevenciju vršnjačkog nasilja bez aktivnog učešća cijele društvene zajednice. U ovom procesu moraju biti uključena I porodica I društvo u cjelini.


Našu djecu moramo učiti kulturi dijaloga, tome da nasilje nikad, ali nikad nije rješenje I da to nisu vrijednosti kojima naše društvo treba težiti. Kao društvo moramo dati sve od sebe kako bi smo djeci I mladima pružili bolju alternativu. Odgoj I obrazovanje kao ključni u ponašanju jedne mlade osobe su ovog puta najviše zakazali.

Lajla Žalić Dautović/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa