MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Na današnji dan KK Bosna je postala prvak Evrope

Varajić je postigao 45 poena, što je i danas apsolutni rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, dok je Delibašić ubacio 30

Na današnji dan, prije 44 godine Košarkaški klub Bosna postao je prvak Evrope. U finalnoj utakmici odigranoj 5. aprila 1979. godine u Grenobleu pred 12.000 navijača, Studenti su slavili protiv italijanskog Emersona rezultatom 96:93 i ispisali historiju.

Bosna je prvi put nastupala na najboljem evropskom takmičenju i malo ko je vjerovao da mogu doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, sarajevski tim je tada, predvođen legendarnim Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Bošom Tanjevićem, ostvario najveći klupski uspjeh bh. košarke, saopćeno je iz Košarkaškog saveza BiH.

Varajić je postigao 45 poena, što je i danas apsolutni rekord u finalima Kupa šampiona i Eurolige, dok je Delibašić ubacio 30.

Nezaboravnu generaciju Studenata činili su kapiten Žarko Varajić, Mirza Delibašić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Sabahudin Bilalović te Almir Dervišbegović i Sulejman Duraković, koji nisu bili među 12 igrača u finalnom susretu.

Trener ekipe je bio Bogdan Tanjević, a asistirao mu je Draško Prodanović. Ova generacija ostala je upisana zlatnim slovima u evropskoj košarci.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa