MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Na derviškom mevludu u Blagaju se danas očekuje na desetine hiljada muslimana

Na vrelu Bune u Blagaju nakon dvogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom, danas se očekuje na desetine hiljada vjernika muslimana iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva koji će učestvovati na centralnoj manifestaciji Dana mevluda i zikra.

Stoljetna tradicija dovišta na vrelu Bune nastavljena je u organizaciji Mostarskog muftijstva, Medžlisa IZ-e Mostar, Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine i Karađoz-begove medrese, a tradicionalni mevlud i zikr derviši i šejhovi će proučiti u 11 sati.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović je uoči svečanosti kazao kako je ovo dovište od neprocjenjivog značaja i po masovnosti odmah poslije Ajvatovice, gdje se slijevaju rijeke dobrog i pobožnog svijeta, prijatelja i ljubitelja čiste oaze duhovnosti u Tekiji na Vrelu Bune.

“Mevlud i zikr u Blagaju imaju svoju historiju, značaj i puni smisao okupljanja našeg naroda u onome što je opća korist i dobro za naš narod i Zajednicu. I to trebamo čuvati i njegovati. To je neprocjenjiva vrijednost koju treba afirmirati i nadograđivati”, naglasio je muftija Dedović.

Manifestacija mevluda i zikra, kako je istaknuo, značajna je i po svom opsegu kulturno historijskog pamćenja i doprinosa očuvanju identitetskih vrijednosti Bošnjaka u Hercegovini.

“Oživljavanje ove naše manifestacije bio je podstrek i ohrabrenje da svjetlo islama u ovim krajevima ne zgasne, već da dobije na snazi i masovnosti, posebno među novim naraštajima. Tekija na vrelu Bune, ta dinska tvrđava zajedno sa starim i tvrdim srednjovjekovnim gradom nad njom, svjedoči o višestoljetnom državnotvornom kontinuitetu naše zemlje, o našem trajanju i istrajavanju, upornosti i predanosti da čuvamo ono što nas određuje kao narod i što nas određuje kao muslimane i muslimanke”, poručio je muftija Dedović.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa