MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Na Marš mira stižu grupe iz cijele Evrope, Australije i Amerike, među njima je veliki broj mladih

Prošlo je 20 godina od prvog marša mira, a ove godine, 8. jula iz Nezuka, put Potočara će krenuti veliki broj učesnika iz Bosne i Hercegovine i drugih dijelova svijeta.

Podsjećamo, učesnici Marša mira idu stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine. Najveći dio trase i ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

– Trenutno radimo na čišćenju trase da bude prohodna za učesnike. Do sada imamo prijavljene 62 organizirane grupe s 1.513 učesnika, kao i 501 prijavljenog pojedinca, što znači da je do sada prijavljeno 2.014 učesnika. Mi radimo projekciju na 5.000 učesnika i prema svemu što do sada bilježimo vjerujemo da će ih biti i više – kaže kaže Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za Marš mira i član Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjce genocida u Srebrenici.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu. Prenoćišta su u Liplju i Mravinjcima.

– Upravo sam imao poziv grupe Nizozemaca koji žele da se prijave i traže uputstva. Prijavljene su grupe iz većine evropskih zemalja, kao i iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Imamo jako puno prijavljenih grupa koje čine mladi ljudi, tu su djeca boraca Srebrenice, sinovi Podrinja, maloljetni borci, tako da pored internacionalnog karaktera koji ćemo sačuvati, imamo nadu da će neki mladi ljudi nastaviti ovaj naš put i kada nas ne bude – kaže Čakanović.

Kada je u pitanju logistika Oružane snage Bosne i Hercegovine će osigurati šatore, podršku učesnicima pružat će medicinske službe i Federalna uprava civilne zaštite.

– Hodamo za one koji nisu poreživjeli marš smrti 1995. godine. Poruka koju šaljemo je da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Cilj našeg Marša mira je da čuvamo od zaborava nevino ubijene žrtve – zaključio je Čakanović.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

faktor.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa