MARKETING

Na snagu stupio sporni Zakon o lijekovima Republike Srpske

Danas je na snagu stupio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske kojim je predviđeno formiranje Agencije za lijekove RS, a koja bi trebalo da djeluje paralelno sa Agencijom za lijekove Bosne i Hercegovine. 

Narodna skupština RS ovaj akt usvojila je 21.oktobra prošle godine, a ukaz o njegovom proglašenju, koji je potpisala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavljen je u Službenom glasniku 28. decembra, s napomenom da Zakon na snagu stupa šest mjeseci od tog datuma.

Radi se o jednom u nizu zakona koji predviđaju prenošenje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na taj entitet. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pojedine odredbe o prenosu nadležnosti sa Bosne i Hercegovine na Republiku Srpsku, kao i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosti, usvojene krajem prošle godine. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, ali i dopuna Zakona o republičkoj upravi RS. 

Podsjećanja radi, početkom ovog mjeseca Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država na listu sankcija stavilo je ministra zdravlja RS Alena Šeranića zbog, kako je navedeno, separatističkih napora za vođenje implementacije Zakona o lijekovima Republike Srpske koje je Ministarstvo zdravlja, na čijem je on čelu, dostavilo na razmatranje Narodnoj skupštini RS.
 
Visoki predstavnmik u Bosni i Hercegovini Christian Schmit prošle se sedmice sastao sa direktorom Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine, istakavši tom prilikom da Agencija mora nastaviti raditi po zakonu i da su svi izazovi sa kojima se suočava, zapravo, izazovi za dobrobit svih građana u Bosni i Hercegovini. Njegov raniji stav je da je Zakon o lijekovima RS protivpravan, kao i formiranje Agencije.

Izvor:Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo