MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Na svečanoj sjednici OV nikad manje vijećnika i uglednih Kladuščana

Povodom  Dana općine Velika Kladuša, u subotu 22. februara održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Sjednicu je otvorio predsjedavajući OV Fikret Bašić, koji je na početku obraćanja pročitao imena brojnih gradonačelnika i načelnika općina koji su došli na sjednicu. Ono što je već postalo uobičajeno jeste da među brojnim zvanicama nije bilo ni jednog načelnika sa područja USK a ni iz FBIH. Među zvanicama su bili gradonačelnici iz susjedne Hrvatske, Srbije, Crne Gore kao i nekoliko načelnika iz RS-a.

Da je ovo jedan od najčudnijih Dana općine, najbolja potvrda jeste da su veći dio referata Općinskog načelnika izlagali voditelji programa, što se moglo vidjeti jer su ga čitali u prvom licu (Ja sam jedan od prvih..,Moje znanje iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, i sl.). Zbog čega je to bilo tako, vjerovatno znaju iz Organizacionog odbora i sam načelnik. U ovom dijelu uglavnom se govorilo o kestenu, njegovim osobinama, bolestima, zaštiti i upotrebi u raznorazne svrhe. Da je ovo neko slušao ko ne zna o čemu se radi, vjerovatno bi pomislio da je na naučnoj konferenciji o proizvodnji i zaštiti kestena, a ne na centralnom događaju obilježavanja Dana općine. Ono što se mjesecima govori kad su u pitanju projekti o proizvodnji kestena i navodno velika sredstva koja će se dobiti od EU, ustvari se pokazala samo kao ideja koja je i dalje na samom početku. U dijelu obraćanja samog načelnika Abdića, na vidjelo su izišle sve prave informacije o samom projektu u koji će biti uključen „veliki broj općina iz država regiona“. Sam načelnik je u obraćanju iznio podatak da nikakvih miliona nema ni na vidiku od EU već da svaka lokalna zajednica u početku sama mora financirati sadnju kestena na minimalno 10 hektara u narednih 5 godina. „Ako se ovo pokaže kao uspješan projekat, onda se ima u planu aplicirati za sredstva EU“, rekao je Abdić. Nakon ovih njegovih riječi i svojevrsnog priznanju, svakom pametnom treba da je dosta.

Svima je bilo uoćljivo da se načelnik u svom obraćanju ni jednom rečenicom nije dotakao urađenog u protekle tri godine mandata, kao ni osnovnih stvari kojima lokalna uprava treba da se bavi (infrastruktura, uređenje grada, kultura, sport).

Dok su gosti koji su se obraćali govorili o projektima u svojim lokalnim zajednicama, o stranim investicijama od nekoliko stotina miliona eura, lokalna vlast na čelu sa Fikretom Abdićem, poslije neuspješnih projekata AS Agrofenix, Komunalije, Alatuša, Udruženje nezaposlenih dioničara, sada promoviše Kladušku zadrugu kao projekat koja će preko proizvodnje kestena donijeti prosperitet Velikoj Kladuši.

Ono što je ostalo zapaženo i vjerovatno je imalo i određenu poruku o tretmanu poduzetništva, jeste da je kompletna delegacija firme Akrobat na čelu sa vlasnikom Primožom Stanišom koji je dobio priznanje „Počasni građanin“, odmah poslije dodjele priznanja napustila dvoranu.

Ne možemo a da se ne zapitamo, zbog čega je na ovogodišnjoj proslavi bilo vrlo malo  javnih ličnosti i poduzetnika, zbog čega je na svečanoj sjednici OV bilo nikad manje vijećnika, zbog čega već godinama ne dolazi niko iz susjednih općina Kantona?

Gospodine načelniče, građani Velike Kladuše imaju pravo tražiti odgovor na ova pitanja jer ste se polaganjem zakletve obavezali da ćete biti načelnik svih građana.

SRETAN NAM  DAN OPĆINE

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa