MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Nacrtom velikokladuškog Budžeta, dioničarima duplo više sredstava nego poljoprivredi i poduzetništvu

Za sutra (četvrtak 28.11.) najavljeno je održavanje redovne sjednice OV Velika Kladuša. Među 15 tačaka dnevnog reda, ona koja privlači najviše pažnje je Nacrt Budžeta za 2020. godinu. Nacrtom je predviđen Budžet u iznosu od 16.950.128 KM a struktura  je vrlo slična budžetu koji je velikokladuški načelnik proglasio u aprilu ove godine. Od realnog budžeta od nešto više od jedanaest miliona i naredne godine  načelnik je predvidio najviše sredstava za plaće i naknade troškova zaposlenih 3 miliona, kao i subvenciji „Komunalijama“ u iznosu od 2 miliona KM. Svemu ovome treba dodati i ZKP, ljetno i zimsko održavanje puteva, pa će ovom preduzeću u idućoj godini biti isplaćeno preko 2.600.000 KM iz općinskog budžeta (22%). Za subvencije cjelokupnom poduzetničkom sektoru, načelnik je za iduću godinu predvidio CIJELIH 15.000 KM ili nekih stotinu pedeset puta manje u odnosu na „Komunalije“. Iako je najveći dio poslovne karijere proveo u prehrambeno-poljoprivrednom sektoru, načelnik je ove godine vjerovatno „zaboravio“ na poljoprivrednike, pa im je za ovu godinu od predviđenih 200.000, za prvih devet mjeseci uplaćeno je 0 KM. U izbornoj godini za razvoj poljoprivrede je predviđeno 85.000, što je smanjenje više nego duplo u odnosu na ovu godinu.

Kada se pogleda struktura budžeta vidljivo je da  načelnik i iduće godine planira putovanja u inostranstvo, tako je u svojim (općinskim) budžetom za dnevnice u inostranstvu predvidio 37. 500 KM, ovome treba dodati i 15. 000 za troškove smještaja u inostranstvu kao i za parkinge, vinjete i putarine dodatnih 3. 000 KM. Da se mislilo i na uštedu vidi se da je za dnevnice u BIH predviđeno svega 5.000 KM.

Pored ovoga načelnik je svom omiljenom Udruženju nezaposlenih dioničara i naredne godine namijenio 200 000 KM da bi to za četiri godine mandata iznosilo cijelih 900. 000 KM.

Ako je ovo model kako treba rasporediti budžetska sredstva i kako treba urediti i upravljati lokalnom zajednicom, bojim se da smo na ozbiljnoj stranputici.

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa