MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Najmanje 25 civila ubijeno u glavnom gradu Sudana u napadima tokom vikenda

Dvadeset i pet civila ubijeno je u napadima u Khartoumu tokom vikenda, dok nasilje nije pokazivalo znakove jenjavanja nakon gotovo pet mjeseci rata.

Pet civila poginulo je u nedjelju kada su bombe “pale na njihove domove” u sudanskoj prijestolnici, rekao je medicinski izvor, dan nakon što je u zračnom napadu na jugu grada ubijeno najmanje 20.

Stanovnici su rekli da je grad u nedjelju ponovno pogođen artiljerijskom i raketnom vatrom.

“Broj mrtvih u zračnom bombardiranju u subotu popeo se na 20 civilnih žrtava”, navodi se u saopćenju odbora otpora iz susjedstva. Oni su među mnogim volonterskim skupinama koje su organizirale prodemokratske demonstracije, a sada pružaju pomoć porodicama koje su se našle na liniji vatre.

Odbor je u ranijem saopćenju rekao da su žrtve uključivale dvoje djece, te da daljnji smrtni slučajevi nisu zabilježeni jer “njihova tijela nisu mogla biti prebačena u bolnicu jer su bila teško opečena ili rastrgana na komade u bombardiranju”.

Otkako su 15. aprila izbile borbe između regularne vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), ubijeno je oko 5.000 ljudi, prema procjenama iz projekta Armed Conflict Location & Event Data.

Sudanske oružane snage kontroliraju nebo i izvode redovne zračne napade, dok borci RSF-a dominiraju ulicama glavnog grada.

Zapadne zemlje optužile su paravojne postrojbe i savezničke milicije za ubojstva na temelju etničke pripadnosti u regiji zapadnog Darfura, a međunarodni kazneni sud otvorio je novu istragu o navodnim ratnim zločinima.

Vojska je također optužena za zlostavljanje, uključujući zračni napad 8. jula u kojem je ubijeno dvadesetak civila.

Više od polovice od 48 miliona ljudi u Sudanu treba humanitarnu pomoć i zaštitu, a 6 miliona je “na korak od gladi”, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa