MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Najstarija Ključanka dočekala i 12 bijelih pčela

Fatima Jašarević, mještanka sela Biljani, nadomak Ključa, nedavno je napunila 102. godinu i najstarija je žiteljka ključke općine, a vjerovatno i Unsko-sanskog kantona.

Starica kaže kako je zdravlje još dobro služi, iako su godine i težak život učinili svoje, pa u posljednje vrijeme ima sve više problema s kičmom i kostoboljom.

I pored toga, u stanju je da se kreće i obavlja svakodnevne poslove u svome kućanstvu.

Nana Fata, kako je mještani odmila zovu, ljubimica je čitavog sela, a njegovi žitelji je svakodnevno posjećuju i stalno su joj na usluzi.

Još i danas čuva požutjele dokumente koji kazuju da se rodila u Bosanskom Petrovcu potkraj Prvog svjetskog rata, sada već daleke 1918. godine, iako čak postoji mogućnost da se to dogodilo i ranije.

Priča kako je sa suprugom Ibrahimom, koji već odavno nije među živima, izrodila devetoro djece, sedmoricu sinova i dvije kćeri. Ističe kako ju je suprug pazio i da je s njim imala sretan brak, a i danas uživa penziju koju je on zaradio.

Nažalost, četvorica njenih sinova stradali su tokom proteklog rata, starica tuguje za njima i kaže kako ih nikada ne može preboljeti.

Preostala djeca danas žive u inostranstvu, a nana  Fata kaže da je najveća radost i sreća obasjaju kada je posjeti njeno brojno potomstvo.

Ima 28 unučadi, 27 praunučadi i 12 bijelih pčela i priznaje kako se imena svih njih ponekad ne može sjetiti.

O starici svakodnevno brine njena komšinica i rodica Suada Jašarević i kaže kako je ona veoma pokretna i dobrog zdravlja.

“Nana je zdrava i sama se kreće, a često se dešava da i sama nešto skuha, ja joj samo malo pomognem. Inače, ja imam nekih problema sa srcem pa se često šalimo kako ima zdravije srce od mene”, kaže Jašarevićeva. Starica kaže kako ne zna u čemu je tajna njene dugovječnosti, ali dodaje kako je preko svojih leđa preturila tri rata.

Izvor: nezavisne novine

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa