MARKETING

Najstariji zoološki vrt na svijetu slavi 270. rođendan, državnom BDP-u doprinosi sa 300 miliona eura

Zoološki vrt u Beču, koji je i najstariji na svijetu, ove sedmice slavi 270. rođendan, saopćile su vlasti austrijske prijestolnice.

Ima površinu od 17 hektara na kojoj je 8.000 životinja koje zajedno čine 700 vrsta.

“Kao naučno vođen zoološki vrt, naš je posao da naše posjetioce oduševimo životinjskim svijetom i promovišemo njihovu svijest o prirodi i očuvanju vrsta. Zoološki vrt je prozor u fascinantnu raznolikost vrsta na našoj planeti”, kazao je direktor zoološkog vrta Stephan Hering-Hagenbeck.

Bečki zoološki vrt nije samo najstariji zoološki vrt na svijetu, već je nekoliko puta proglašen i za najbolji u Evropi. Schonbrunn učestvuje u brojnim međunarodnim programima očuvanja uzgoja i rukovodi programima uzgoja Fidžijskih iguana i Moslijevih pingvina skakača.

Osim orangutana i žirafa naročiti, uspjesi u uzgoju posljednjih godina uključuju prvo mladunče koale rođeno u Beču, mladunče polarnog medvjeda i pet mladunaca džinovske pande, od kojih je blizance majka prvi put sama odgajila u zoološkom vrtu. U 2010. godini je otkrivena nova vrsta puža, a 2021. vrsta raka.

Bečki zoološki vrt su osnovali Car Franc I i njegova supruga Marija Terezija 1752. kao menažeriju sa 12 životinjskih loža raspoređenih u krug oko carskog paviljona. Od 1996. dio je UNESCO-ve svjetske baštine. Nakon dvorca Schonbrunn, najposjećenija je znamenitost u Austriji i svake godine zabilježi u prosjeku dva miliona posjetilaca.

U zoološkom vrtu radi više od 270 zaposlenih, uključujući skoro 100 čuvara životinja. Prema podacima Privredne komore Beča, svake godine doprinosi bruto domaćem proizvodu sa oko 300 miliona eura.

Kao jedna od glavnih atrakcija austrijskog turističkog krajolika, važan je faktor za poslovnu lokaciju i otvara više od 2.300 radnih mjesta širom Austrije, saopćile su vlasti Beča.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo