MARKETING

Nakon osam godina danas ponovo kreće suđenje za “Krvavi Bajram” u Mostaru

Nakon osam godina od prekida danas se u Mostaru pokreće slučaj “Liska park”, poznat i kao “Krvavi Bajram”, u kojem se tereti šest Hrvata, policajaca, za napad na grupu Bošnjaka 10. februara 1997. godine, kada je jedna osoba ubijena, a 23 ranjene.

Ovim jedna od najvećih sudskih saga na Kantonalnom sudu u Mostaru ide prema konačnom rasvjetljavanju.

Glavni pretres će se održati u Kantonalnom sudu u Mostaru, a odluka o nastavku suđenja koje je prekinuto u januaru 2013. godine, praktično na samom kraju procesa, kod iznošenja završnih riječi, donesena je na statusnoj konferenciji prije nešto više od mjesec.

Postupajuća u ovom predmetu je zamjenica glavnog kantonalnog tužioca Mirjana Đerić, koja je četvrta tužiteljica u ovom slučaju.

Suđenje je počelo 2006. godine protiv šest osoba, a riječ je o bivšem načelniku PU Mostar Marku Radiću i specijalcima HR Herceg Bosne Ivanu Hrkaću, Boži Periću, Željku Planiniću, Zlatku Pavloviću i Josipu Cvitanoviću.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Mostaru, terete se da su u februaru 1997. godine, na Bajram, oko 14 sati, naoružani pištoljima i palicama zajedno napali skupinu od nekoliko stotina građana Bošnjaka koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate unazad, počeli su pucati iz pištolja te zajedničkim pucanjem usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše povrijedili 23 osobe. Seid Maksumić i Safet Radoš su bili teško povrijeđeni, a među onima koji su zadobili lakše povrede bio je i bivši mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

Josip Cvitanović je početak suđenja 2006. godine dočekao u zatvoru zbog ubistva svog punca Davora Knezovića, koje je počinio u junu 2004. godine, a za što je osuđen na osam godina zatvorske kazne, dok suđenje koje se nastavlja osam godina nakon što je prekinuto, ponovno dočekuje u zavoru, jer je 9. novembra prošle godine ubio i prvooptuženog Marka Radića.

Predmet u odnosu na ubijenog Marka Radića, kao prvooptuženog, bit će razdvojen od drugih, kao i za Ivana Hrkaća, koji je u bjekstvu u Hrvatskoj.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo