MARKETING

Nakon tri mjeseca odgode, danas se održava sjednica Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zakazao je za danas, nakon tri mjeseca odgode, 43. redovnu sjednicu Vijeća ministara koja bi trebala donijeti raspravu o 50 tačaka dnevnog reda.Iako su predstavnici SNSD-a govorili o tome kako neće učestvovati u radu državnih institucija, zakazivanje sjednice mnogi su protumačili kao znak da je SNSD još jednom, po ko zna koji put, prekršio ranija obećanja te da bojkot državnih institucija ne ovisi striktno od odluka Narodne skupštine RS-a već od interesa onih koji bi u ranije najavljenom bojkotu trebali učestvovati.

Opozicija iz RS-a naročito je kritikovala potez Zorana Tegeltije te su naglasili da je zakazivanje sjednice jasan znak da je SNSD postigao određenu nagodbu.

“Ako se održi sjednica Vijeća ministara BiH, koja je prvobitno bila zakazana krajem jula i odgođena po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije nakon nametanja Inzkovog zakona, to govori samo jedno: očigledno je postignuta neka nagodba, pale su maske, a SNSD se povlači iz zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske” rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

S druge strane, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija osvrnuo se na zakazivanje sjednice te je rekao kako će on i ministri iz RS-a učestvovati u radu na sjednici te da će glasati samo za one odluke koje se tiču zaštite zdravlja građana RS-a, kao i za one koje mogu da ugroze finansijsku i materijalnu poziciju ljudi zaposlenih u institucijama BiH.

“Na taj način mi želimo da pokažemo da ne blokiramo rad Vijeća ministara, već da nisu stvorene pretpostavke za odlučivanje u skladu sa odukom Narodne skupštine Republike Srpske”, pojasnio je Tegeltija.

Iako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH zakazao sjednicu za danas, postoji mogućnost da se ona i ne održi. Kako je naveo Tegeltija, dva ministra iz reda bošnjačkog naroda obavijestila su predsjedavajućeg da neće moći prisustvovati sjednicu što svakako dovodi u pitanje i samo njeno održavanje.

“Što se tiče samog dnevnog reda, on je bio utvrđen za sjednicu u julu sa 50 tačaka, ali još nismo sigurni šta će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice, jer su već u toku današnjeg dana iz pojedinih ministarstava upućeni zahtjevi za povlačenje njihovih tačaka sa predoženog dnevnog reda, kao i što je neizvjesno da li će sjednica uopšte biti održana sutra, jer su me dva ministra od tri iz reda bošnjačkog naroda obavijestila da ne mogu prisustvovati sjednici”, naveo je predsjedavajući Tegeltija.

Prema informacijama iz Vijeća ministara, odgođena sjednica trebala bi se održati danas u 12 sati. Sadržaj od 50 tačaka dnevnog reda pokazuje da će ministri koji čine ovo državno tijelo imati brojne važne teme na stolu.

Ipak, njihova implementacija ovisit će prije svega od ministara iz RS-a koji će, sudeći prema najavama, nastaviti “tihi bojkot” institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo