MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Nakon usvojene odluke i tehničke intervencije otvorena vijećnica

Nakon angažiranja stručne firme i tehničke intervencije, danas su vijećnici aktuelne većine ušli u općinsku vijećnicu gdje je održan veći dio 16. sjednice OV Velika Kladuša. Ovome je prethodilo usvajanje po hitnom postupku Odluke o korištenju općinske vijećnice i kabineta predsjedavajuće OV, kao i Odluke o Službenom glasniku općine, a koju je predložio predsjednik Kluba vijećnika NS Zlatko Pajazetović. Pošto su nadležne komisije konstatirale da postoji pravni osnov za donošenje navedenih odluka, kao i obrazloženja da se već duži vremenski period vijećnicima ne dopušta korištenje vijećnice, usvojen je zaključak da se angažira stručna firma koja će nakon tehničke intervencije omogućiti ulaz u vijećnicu.

Odmah poslije ulaska u vijećnicu, nastavljena je sjednica po utvrđenom dnevnom redu. Ubrzo nakon ovoga, a po pozivu iz Kabineta načelnika na lice mjesta su izišli službenici Policijske stanice, koji su na pauzi uzeli izjavu od predsjedavajuće Bisenije Mušedinović.

Poslije ovoga nastavljena je sjednica a na kojoj se razmatrala Informacija o radu OV za prva tri mjeseca ove godine. Kako je istakla predsjedavajuća, ova Informacija je stavljena na dnevni red iako se trebao razmatrati Izvještaj o radu vijeća, međutim zbog opstrukcija Općinskog načelnika ovaj materijal se razmatra u vidu informacije.
Tokom ove tačke predsjedavajuća Mušedinović, je ukratko podsjetila vijećnike na sve opstrukcije koje su provođene od strane Općinskog načelnika što je u znatnoj mjeri onemogućilo donošenja brojnih odluka koje su bitne za lokalnu zajednicu.


Prilikom svoje diskusije vijećnik Rifat Dolić je govorio o brojnim negativnostima koje provodi aktuelni načelnik, netransparentnost u trošenju budžetskih sredstava, a kako je istakao “općina je postala privatni posjed jedne stranke i jedne porodice”. Dolić je istakao da se u općini provodi “svojevrsni politički aparthejd od strane aktualnog načelnika i njegovih poslušnika”
Fuad Sulejmanagić, predsjednik Kluba NES-a govorio je o brojnim odlukama koje zbog opstrukcije nisu usvojene a kao jednu od vrlo bitnih istakao je da su već istekli svi rokovi za izbore u MZ jer je sadašnjim rukovodstvima odavno istekao mandat.

Asim Veladžić, Predsjednik Kluba SDA je istakao da pored brojnih opstrukcija Općinsko vijeće je donijelo nekoliko kvalitetnih odluka kao što su Odluka o budžetu, kao i Odluku o izboru Komisije za davanje stručnog mišljenja o urbanističkim dozvolima. Veladžić je istakao da su ove odluke i dalje na čekanju, jer ih prvi čovjek općine ne sprovodi.
Nakon rasprave o Informacije o radu OV, vijećnici su razmatrali i usvojili Nacrt Programa rada vijeća za 2023. godinu.

Znajući kako se do sada radilo, vrlo je teško za očekivati da će se situacija promijeniti na relaciji između načelnika i aktuelne većine u OV. Ono što je sigurno jeste da će se usvajanjem današnjih odluka o korištenju vijećnice i one o Službenom glasniku općine, pojedinci morati zapitati šta im je raditi kada Odluke OV budu objavljene u Glasniku. Isto tako je izvjesno da će neka nadležna sudska instanca morati reagirati na ovakvo stanje, jer bi se vrlo lako moglo desiti da imamo dva Službena glasnika, što bi bilo malo previše pošto već imamo dva budžeta, a ni o tome se Ustavni sud još uvijek nije izjasnio.


M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa