MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Narandžasto upozorenje za BiH i dalje na snazi: Budite na oprezu zbog vjetra

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog jakog vjetra. Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine do 85 km/h na planinama i visoravnima.

U ostalim područjima očekuju se udari vjetra brzine između 40 i 60 km/h.

“Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik od povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, navodi se u upozorenju FHMZ.

Apel poslodavcima koji izvode građevinske radove

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS su pozvali sva fizička i pravna lica da poduzmu preventivne mjere koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

“Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra, odnosno pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra. Na taj način se osiguravaju pretpostavke za efikasnije i brže reagovanje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim velike materijalne štete, kao i moguće povrede i ljudske žrtve”, ističu iz KUCZ.

Apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata i građevinskih skela, te time ugroziti sigurnost prolaznika.

Apel građanima

Pozivaju i građane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Također su pozvali općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Svi koji primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne ili druge nesreće, trebaju kontaktirati Operativni centar civilne zaštite na broj 121, koji je u funkciji neprekidno tokom 24 sata, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa