MARKETING

Naša stranka: Građanima Velike Kladuše uskraćeno osnovno demokratsko pravo

U saopćenju za javnost OO Naše stranke kaže se:

“Naša stranka Velika Kladuša podsjeća javnost da su izbori za organe mjesnih zajednica trebali biti održani još prošle godine, te da su četverogodišnji mandati članovima savjeta mjesnih zajednica davno istekli.

U jesen 2017. godine održani su posljednji izbori za članove i predsjednike savjeta mjesnih zajednica, a Statut Općine propisuje da njihovi mandati traju četiri godine. Propisano je da izbore u mjesnim zajednicama raspisuje Općinsko vijeće, a na prijedlog Općinskog načelnika. Na prvi pogled je neshvatljivo kome i zbog čega može biti u interesu da uskrati građanima Velike Kladuše jedno od osnovnih političkih i građanskih prava, a to je da biraju i budu birani u organe mjesne samouprave.

Međutim, kada znamo da načelnik ne poštuje ni odluku Općinskog vijeća iz 2020. godine, po kojoj bi predsjednici savjeta mjesnih zajednica trebali primati naknadu u visini vijećničkog paušala, postaje jasnije ko degradira značaj mjesnih zajednica i njihovih organa. U prilog tome govori i činjenica da na podračunima Općine mjesecima stoje namjenska sredstva koja su prikupili mještani za izgradnju lokalnih puteva, a od izgradnje još uvijek nema ništa iako je građevinska sezona u punom jeku.

Bojimo se da općinska vlast čeka predizbornu kampanju u septembru kako bi tuđim novcem kupila političke poene, ali smo sigurni da građani neće nasjesti na takvu prevaru. Trajnim preseljenjem manifestacije „Krajiški teferič“ iz mjesnih zajednica u urbano područje, uskraćivanjem propisane naknade predsjednicima savjeta mjesnih zajednica, zadržavanjem novca mještana na računu Općine te, konačno, izbjegavanjem raspisivanja izbora u mjesnim zajednicama, načelnik je pokazao koliko mu je stalo do ravnomjernog razvoja mjesnih zajednica i prava svih mještana.

Činjenica je da općinska vlast, na čelu sa načelnikom i zamjenicom predsjedavajućeg vijeća, nastoji da politička prava građana uskrati i na višem nivou od mjesnih zajednica, tj. u Općinskom vijeću. Nezakazivanje sjednica i izbjegavanje uvrštavanja na dnevni red važnih pitanja, poput imenovanja komisije za urbanističke dozvole ili raspisivanja izbora u mjesnim zajednicama, predstavlja onemogućavanje rada Općinskog vijeća kao najvišeg predstavničkog organa građana Općine Velika Kladuša”, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo