MARKETING

Nastavak nasilnih protesta u Nizozemskoj: Haos na ulicama Haga

U Nizozemskoj su izbili nemiri, drugu noć za redom, zbog novih pravila izolacije usred sve većeg broja slučajeva zaraženih koronom u Evropi.

Demonstranti su napali policiju i palili bicikle u Hagu, u noći nakon što su protesti u Roterdamu postali nasilni i policija je otvorila vatru te ranila najmanje tri osobe.

Mnoge vlade širom kontinenta uvode nova ograničenja u pokušaju da se izbore sa rastućim infekcijama. Brojne zemlje su nedavno prijavile rekordno visok dnevni broj slučajeva.

U Nizozemskoj su u subotu drugu noć za redom izbili nereda u nekoliko gradova. Demonstranti sa kapuljačama zapalili su bicikle na ulicama Haga, dok je policija za nerede koristila konje, pse i palice kako bi otjerala masu. Zvaničnici su objavili hitan nalog u gradu, a najmanje sedam osoba je uhapšeno.

Policija je saopštila da je neko bacio kamen kroz prozor vozila hitne pomoći koja je u prolazu prevozila pacijenta. Policajci u gradu objavili su na Twitteru da je pet policajaca povrijeđeno, a jedan je odvezen vozilom Hitne pomoći sa povredom koljena.

U drugim dijelovima zemlje dvije fudbalske utakmice su nakratko prekinute nakon što su navijači utrčali na teren. Navijačima je trenutno zabranjen pristup stadionima zbog novih pravila o koronavirusu.

Nemiri su uslijedili nakon noći nereda u Rotterdamu koje je gradonačelnik osudio kao “orgiju nasilja”. Policija je ispalila hice upozorenja i direktne hice “jer je situacija bila opasna po život”, prenosi Reuters.

Najmanje tri demonstranta su na bolničkom liječenju zbog prostrelnih rana, rekli su policajci. Vlasti su pokrenule istragu o incidentu.

Nizozemska je prošle subote uvela trosedmično djelimično zatvaranje nakon što je zabilježila rekordan porast slučajeva covida. Barovi i restorani moraju se zatvoriti u 20 sati, a zabranjena su veća okupljanja na sportskim događajima.

Hiljade demonstranata također je u subotu izašlo na ulice u Austriji, Hrvatskoj i Italiji dok je bijes rastao zbog novih mjera.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je “veoma zabrinuta” zbog porasta slučajeva koronavirusa u cijeloj Evropi.

Njen regionalni direktor Hans Kluge rekao je da bi, ukoliko se mjere ne pooštre širom Evrope, moglo zabilježiti još pola miliona smrtnih slučajeva do sljedećeg proljeća.

“Covid-19 je ponovo postao uzrok smrtnosti broj jedan u našoj regiji”, rekao je on za BBC, dodajući da znamo šta treba učiniti u borbi protiv virusa – kao što je vakcinacija, nošenje maski i koristeći Covid propusnice.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo