Nastavljaju se pregovori političara o izmjenama Izbornog zakona

U zgradi Delegacije Evropske unije u BiH danas su nastavljeni pregovori predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Na pregovore su stigli predstavnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Naroda i pravde, SBB-a i NES-a. Uoči nove runde pregovora, političari nisu davali izjave za medije.

Kako su potvrdili iz Naše stranke, razgovori oko integriteta izbornog procesa su zaustavljeni.

Zlatan Begić, predstavnik DF-a također navodi da su pregovori o integritetu izbornog procesa obustavljaju.

“Pristup Delegacije EU je da se sudbina izmjena Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora vezuje za ukupan paket izmjena – koje uključuju i nama potpuno neprihvatljivi prijedlog tzv. elektorskog sistema, jer taj sistem počiva na višestrukoj nejednakosti glasa i daljoj diskriminaciji građana, te predstavlja uvod u podjelu zemlje. U suštini je riječ o tome da predstavnici EU podilaze Draganu Čoviću i njegovim zahtjevima. Smatramo da to ne može biti tema bilo kakvih razgovora. Pri tome predstavnici EU integritet izbora direktno vezuju za elektorski sistem”, kazao je Begić.Jučer popodne je završen i drugi krug pregovora bez konkretnih rezultata. Pregovori se vode uz posredovanje ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphyja i direktorice pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angeline Eichhorst.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo