MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Nastupila je zima i dani će od danas biti sve duži

Tačno sinoć u 22:36 kalendarski je nastupila zima, odnosno zimski solsticij – trenutak u kojem Sunce u svom prividnom kretanju dostiže svoju najjužniju tačku.

To u prevodu znači da nas od danas čekaju duži dani sa više dnevnog svjetla. Noć iza nas na sjevernoj Zemljinoj polutki bila je najduža, a dan je bio najkraći u godini.

No nakon solsticija, dani će postajati sve dulji. Tako da će se zalazak sunca do kraja godine pomaknuti na 16:20 i bit će danjeg svjetla pet minuta više.

Dok je kod nas jučer bio najkraći dan, situacija je potpuno drugačija na južnoj polutci, gdje živi samo deset posto svjetske populacije. Dakle, tamo decembarski solsticij označava najduži dan u godini i početak ljeta. Svi oni koji stanuju unutar Arktičkog kruga, tokom solsticija neće niti vidjeti Sunca, već kod njih sada vlada polarna noć.

Izraz solsticij potiče od latinskog solstitium, što znači “mirovanje sunca”. Zimski solsticij je događaj koji su slavili drevni narodi te ih je ova pojava izbezumljivala.

Zbog kratkog dana, u mnogim drevnim kulturama 21. decembra se slavio kao dan smrti i ponovnog rođenja božanstava koje su simbolizovale plodnost, svjetlost i Sunce.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo