MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

NATO kaže da sankcije Rusiji daju rezultate

Zapadne sankcije počinju da narušavaju sposobnost Rusije da proizvodi napredno oružje za rat u Ukrajini, rekao je jučer visoki vojni savjetnik NATO-a, iako je dodao da ruska industrija još uvijek može proizvoditi “mnogo municije”.

Sjedinjene Države, Evropska unija i druge zemlje najavile su nekoliko paketa sankcija Moskvi nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara, koji je uključivao zabranu prodaje napredne tehnologije.

“Sankcije ih sve više ometaju – jer neke od komponenti koje su im potrebne za njihove sisteme naoružanja dolaze iz zapadne industrije”, rekao je Rob Bauer, holandski admiral koji predsjedava NATO-ovim vojnim komitetom za Reuters.

“Sada vidimo prve ozbiljne znakove toga u smislu njihove sposobnosti da proizvode, na primjer, zamjenu krstarećih projektila i naprednijeg naoružanja”, dodao je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u utorak da gubitak tehnologije zbog sankcija EU ozbiljno narušava sposobnost Moskve da održi proizvodnju oružja.

Obje strane u ratu suočavaju se s izazovima jer je konvencionalni sukob zahtijevao trošenje vojnih zaliha po stopama koje nisu viđene decenijama, rekao je Bauer.

“Koliko znamo, Rusi i dalje imaju značajnu industrijsku bazu i u stanju su da proizvedu mnogo municije. I još imaju dosta municije”, dodao je on.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa