NATO na vanrednom samitu odlučuje o odgovoru Rusiji, Ukrajinci potisnuli okupatore oko Kijeva

Svjetski čelnici se u Briselu sastaju danas na vanrednom samitu NATO-a s ciljem usklađivanja svog odgovora na brutalnu invaziju Rusije.

U četvrtak će se također održati sastanak Evropskog vijeća i G7.

Više izvora reklo je za CNN da će se značajna količina vremena potrošiti na raspravu o tome kako bi Savez trebao odgovoriti ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi hemijsko ili biološko oružje protiv ukrajinskih građana.

Predsjednik Joe Biden predstavit će nove sankcije ruskim političarima i oligarsima dok bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo objaviti “veliki novi paket vojne potpore” Ukrajini.

Američka ambasadorica pri NATO-u Julie Smith je rekla da će NATO danas odobriti raspoređivanje četiri dodatne borbene skupine u Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj.

Na samitu će, prema njenim riječima, također biti raspravljano o NATO-ovoj srednjeročnoj i dugoročnoj prisustnosti snaga na istočnom krilu.

Uporedo u Ukrajini rat ne jenjava. Prošlo je tačno mjesec dana od početka invazije. Rusi nemilosrdno granatiraju gradove u Ukrajini, dok u uličnim borbama na ulici, ukrajinska odbrana napreduje.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo