NATO otvara bazu na Balkanu

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna stanica NATO-a 2023. godine, kada bi se trebala ponovo otvoriti.

Vojna potrošnja je sada u porastu u većem dijelu Evrope, posebno u Njemačkoj – ali i na Balkanu.

Čini se da su Hrvatska i Srbija trenutno u mini-utrci u naoružanju.

Kako piše Euronews, Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sisteme. Hrvatska je kupila od Francuske kupila 12 borbenih aviona Rafale.

Tokom januara su počeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçove kao modernog operativnog središta NATO i Albanija, obećali su 50 miliona eura za centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Kuçovë je nazvan Staljinov grad tokom komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu.

Nakon pada komunističkog režima 1990. godine, albanska vojska je imala više od 200 aviona, uglavnom različitih modela MiG-ova u tri vazdušne baze. Većina njih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski avioni prestali su letjeti 2005. godine.

Albansko vazduhoplovstvo sada ima nekoliko helikoptera,  uglavnom Bells i Eurocoptera te se očekuje da će dobiti nekoliko Blackhawka.

Albanija, članica NATO-a od 2009. godine, također se nada pridruživanju Evropskoj uniji. 

Izvor:RSarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo