MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ne smiruju se reakcije nakon poteza tri evropske države, Netanyahu poručio: “Zlu se ne smije dati zemlja”

Nakon što su Irska, Španija i Norveška gotovo pa istovremeno u srijedu saopćile kako priznaju državu Palestinu, uslijedio je niz reakcije iz Izraela, a među onima koji je reagovao bio je i premijer Benjamin Netanyahu.

U osvrtu na odluku ove tri zemlje, Netanyahu je rekao kako su njihovi planovi da priznaju palestinsku državu slični dodjeli “nagrade” za terorizam.

“Osamdeset posto Palestinaca na Zapadnoj obali podržava užasan masakr koji se dogodio 7. oktobra. Ovom zlu se ne smije dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušat će ponoviti 7. oktobar, a mi na to nećemo pristati. Nagrada za terorizam neće donijeti mir, a ni nas neće spriječti da pobijedimo Hamas”, rekao je Netanyahu.

Svoju reakciju na odluku evropskih zemalja uputio je i ministar finansija Izraela Bezalel Smotrich koji je pozvao Netanyahua da na ovaj potez odgovori uvođenjem oštrih kaznenih mjera protiv palestinskih vlasti.

“Na posljednjem sastanku vlade, mnogi ministri, uključujući i mene, postavili su nedvosmislen zahtjev za oštre kaznene mjere protiv palestinskih vlasti zbog njenih jednostranih akcija protiv Izraela, uključujući i njegovu težnju za jednostranim priznanjem”, poručio je Smotrich.

Podsjetimo, zvaničnici Španije, Norveške i Irske jučer su održali konferencije za medije na kojima su govorili o priznanju Palestine kao nezavisne države.

Kako je naglasio premijer Norveške, priznanje će stupiti na snagu 28. maja.

“Ne može biti mira bez uspostavljanja palestinske države”, rekao je premijer tokom konferencije za medije.

Irska je ođer tako postala država koja je u tzv. prvom talasu usvojila odluku o priznanju Palestine, a sličnu odluku u narednim danima trebale bi donijeti Malta i Slovenija koje su također ranije u zajedničkom saopćenju najavile priznanje Palestine.

“Stajao sam ovdje prije nekoliko sedmica s premijerom Španije. Došao je taj trenutak. Danas, Irska priznaje državu Palestine. Podnijet ćemo nacionalne korake koji su neophodni kako bi odluka postala pravosnažna. Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi”, rekao je na press konferenciji Simon Harris.

Na sjednici španskog Kongresa u srijedu, Pedro Sanchez je odmah na početku zasjedanja govorio o priznanju Palestine.

“Došlo je vrijeme da se sa riječi pređe na djela. Mi ćemo braniti palestinsku državu zbog koherentnosti. Mi branimo istu odluku u Ukrajini i Palestini”, rekao je Sanchez.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa