MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

NES, SBiH, SDA i DF jednoglasni: Ključni je momenat za izmjene Ustava FBiH, imamo još jedan prijedlog

U Parlamentu Federacije BiH su sastanak danas održali SBiH i NES zajedno sa SDA i DF-om nakon kojeg su poručili da nisu prihvatljiva nikakva kratkoročna rješenja visokog predstavnika u vezi sa formiranjem vlasti.

Šef zastupnika NES-a u Predstavničkom domu FBiH Irfan Durić je poručio da oni i SBiH ne samo da neće podržati kratkoročno rješenje visokog predstavnika Christiana Schmidta nego da neće ni biti u Vladi FBiH, to jeste odustat će od četiri ministarstva koja su im dodijeljena.

“Mi smo tu isključivi, svako kratkoročno rješenje nećemo podržati i nećemo biti dio te vlasti”, rekao je Durić.

Na današnjem sastanku su razgovarali o izmjeni Ustava FBiH te su se složili da je trenutni politički momenat savršen za postizanje usaglašavanja s obzirom na to da je formiranje nove vlasti u blokadi.

“Ovo je sad momenat kada se može doći do usaglašavanja ustavnih pitanja da više ne bude ovakvih blokada”, rekao je Durić.

Sa svime je saglasan i SBiH-ov Admir Čavalić kazavši da je nepristajanje na privremeno rješenje način da se Schmidt pritisne kako bi odustao od rješenja koji su pogubni za demokratiju.

Predsjednik kluba DF-a u Predstavničkom domu Mahir Mešalić je kazao kako su oni predložili izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile formiranje vlasti.

Prisutnima se obratio i Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba SDA, koji je kazao da podržavaju to da Ustavnopravna komisija razmotri rješenja te je naveo da i oni imaju prijedlog koji će im proslijediti na razmatranje.

“Ponudili smo rješenje koje će biti predato, a to je ako rukovodstvo FBiH ne postigne dogovor za formiranje Vlade FBiH u roku od 30 dana, tada svaki od članova rukovodstva može predložiti svoje kandidate za vladu i tada parlamentarna većina u Predstavničkom domu će izabrati vladu”, rekao je Zaimović.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa