MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Novi lijekovi na esencijalnoj listi Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Vlada Unsko-sanskog kantona donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o posebnom programu zdravstvene zaštite sa Listom lijekova koji se odobravaju.

U Finansijskom planu za 2024. godinu za finansiranje posebnog programa lijekova planirana su veća sredstva nego u 2023. godini, iz razloga što postoji potreba za dopunom postojećeg posebnog programa.

U skladu sa ukazanom potrebom, podnijetim zahtjevima i medicinskim indikacijama osiguranih lica izvršene su izmjene i dopune postojeće odluke u korist teško oboljelih građana. U ovom slučaju radi se o djeci i odraslim osobama oboljelim od juvenilnog reumatoidnog artritisa, reumatoidnog artritisa, epilepsije, moždanog i srčanog udara. Zavod zdravstvenog osiguranja je predložio izmjenu odluke, a Ministarstvo je istu usaglasilo sa pedijatrima- subspecijalistima Kantonalne bolnice i liječnicima, članovima Komisije za lijekove Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.

Ovim se izmjenama odobrava liječenje reumatoidnog artritisa kod djece i odraslih, zavisno od potrebe i preporuke subs. reumatologa, imunologa i kliničkog centra. Ranije je za djecu do 18.godina života finansirana terapija do šest mjeseci u godini, a za odrasle nije bila uopšte (su)finansirana terapija. Ovim izmjenama omogućavamo liječenje za djecu i odrasle i(su)finansiranje terapije prema potrebi i po preporuci ljekara subspecijalista

U okviru planiranih sredstava posebnog programa iznos od 150.000 KM ZZO USK je planirao i za nabavku lijeka Alteplaza, a po zahtjevu odjela kardiologije Kantonalne bolnice u Bihaću, obrazložila je Zemina Kadirić, ministrica zdravstva, rada i socijalne politike.

Izvor: VLADA USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa