MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

NS RS zatražila odlazak stranih sudija

Poslanici u Narodnoj skupštini RS-a večeras su većinom glasova usvojili zaključke koje su na sastanku koji je prethodio posebnoj sjednici usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka iz RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebna sjednica održana je na zahtjev Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, a jedina tačka bila je “Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH”. Sjednica je održana nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom se osporava član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, a poslanici su prihvatili ovu informaciju u kojoj se između ostalog navodi da je Odluka Ustavnog suda nesprovodiva.

“NSRS obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”, jedan je od usvojenih zaključaka.

Zaključcima NSRS-a potvrđuje se privrženost RS-a Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa IV, te obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Vlada RS-a zadužena je da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između RS-a i FBiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

“NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS-a”, navedeno je između ostalog u zaključcima.

NSRS naglašava da je RS strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH, te potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

Od predstavnika entiteta u institucijama BiH zatraženo je da obavijeste NSRS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović u završnoj riječi na posebnoj sjednici ponovila je da odluka Ustavnog suda BiH ugrožava interese RS-a.

“Ono što je za nas važno jeste da RS ostane jaka i stabilna, da se spriječi da se ona razvlašćuje, da ne postoji ni jedno objašnjenje zašto bi se to činilo, zato što ako mjenjate ono što su vam data prava Ustavom onda je propisana procedura kako se to radi. Ni u jednom slučaju nismo bili u situaciji da to radimo na taj način. prema tome ovo su sve bila nepravne, nasilne operacije koje su bile usmjerene upravo na RS s ciljem da se umanje njene ustavne nadležnosti”, rekla je Cvijanović i dodala da je važno pokazati odlučnost u NSRS-u jer ni jedna druga institucija ne raspolaže sa toliko demokratskog i svakog drugog legitimiteta.

Navela je i da je sigurna da se stvari neće riješiti jer su održali sjednicu i usvojili zaključke, ali će značiti da su zakoračili na put kojim treba da pokažu šta prihvataju, a šta ne.

izvor/federalna.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa