MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

NSRS sutra ponovo usvaja Zakon o nepokretnoj imovini

Narodna skupština RS-a sutra će glasati o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti iako je ranije Ustavni sud BiH takav sadržaj stavio van snage.

Vlada RS je krajem septembra osudila odluku Ustavnog suda BiH kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a, uz poruku da se “na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.”

No, Dodik i njegova svita odmah su najavili da će nastaviti po svom i uputiti sve u novu proceduru.

“Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe”, rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici 22. septembra da “Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske”, jer je to nadležnost BiH.

Vrlo je interesantno da je predlagač uputio zakon u trenutku božićnih i novogodišnjih praznika, odnosno kada su visoki predstavnik i strani ambasadori na odmorima. Također indikativna je šutnja OHR-a, jer ako zakon sutra bude usvojen stupit će na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku.

Treba istaći da apelaciju pred Ustavnim sudom BiH mogu podnijeti članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, delegati u Domu naroda Parlamenta BiH i članovi Kolegija. Bit će interesantno pratiti i kako će reagovati kadrovi HDZ-a.

Mnogi smatraju da se radi o redizajniranom zakonu koji je već jednom proglašen neustavnim. Ako je stvar presuđena, visoki predstavnik Christian Schmidt može već sutra svojim djelovanjem zaustaviti i samo donošenje zakona, no to je upitno.

Iako je Vojin Mijatović (SDP) najavio da će poslanici Pokreta za državu sutra povući vitalni nacionalni interes, potpuno je jasno da od toga na kraju neće biti ništa jer SNSD i partneri imaju dvotrećinsku većinu u Vijeću naroda RS-a.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo