MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Obilježena godišnjica rušenja Staroga mosta

Bacanjem cvijeća u Neretvu i simboličnim skokom Jasmina Krese bez aplauza danas je u 10.16 sati obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru.

Klub skakača u vodu „MoStari“, kao i svake godine, obilježio je godišnjicu rušenja Starog mosta u Mostaru točno u vrijeme, kada se na daleko prepoznatljivi luk Starog mosta 1993. srušio u Neretvu.

Ovogodišnjoj manifestaciji obilježavanja rušenja Starog mosta pridružili su se učenici, roditelji, profesori i direktori osnovnih i srednjih škola te brojni građani Mostara.

Stari most u Mostaru, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug. Svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, most dominira rijekom Neretvom.

Početkom rata, 1992. godine Stari most oštetile su srpske vojne snage i JNA, a 9. novembra 1993. godine Stari most srušio se nakon što je oštećen topničkim hicima ispaljenim s položaja HVO-a.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je otvoren. Sljedeće godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa