MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Obustavljena dostava vode u izbjeglički kamp Vučjak kod Bihaća

Dostava vode u cisternama u improvizovani migrantski kamp “Vučjak” kod Bihaća, u kojem boravi nekoliko stotina migranata, obustavljena je danas, prvi put u posljednja četiri i po mjeseca.
Sekretar Crvenog krsta Bihać Selam Midžić potvrdio je da će danas biti obustavljen i odvoz smeća.
“Znate sta znači ostati bez vode, to je katastrofa. Moramo naći neko rješenje za ove ljude”, rekao je Midžić.
On je kazao da je “srećom lijepo vrijeme”, ali da ne smije ni da pomisli šta će se desiti u tom kampu kada padne kiša i stigne zima.

Delegacija EU u BiH pozvala je prije nekoliko dana vlasti u Bihaću da odmah prestanu s prisilnim premještanjem migranata u kamp “Vučjak”, navodeći da taj prihvatni centar mora da bude zatvoren, jer je neuslovan.
“Ne samo da je to nesigurna, već je i nedostojna lokacija”, navela je Delegacija EU u BiH.

Delegacija EU je upozorila da vlasti BiH “ne smiju da ugroze ljudske živote, s obzirom na dolazeću zimu” i da je EU spremna da pruži značajnu pomoć za unapređenje lokacija za smještaj migranata.

EU je od 2018. godine obezbijedila 34 miliona eura za smještaj migranata, a ta podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, kao i pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa