MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Od OFK Bratstvo do NK Vitez Bužim: Nogometna historija duga 48 godina

Nogometni klub Vitez  Bužim je najpopularniji sportski kolektiv u ovoj općini. Klub je osnovan daleke 1971. godine pod imenom OFK Bratstvo, a u njegovom formiranju učestvovali su istaknuti Bužimnjani  tog vremena. Jedan od osnivača bio je i Hilmija Nanić, tadašnji predsjednik Mjesne konferencije Saveza socijalističke omladine Bužim.

 „Pored mene osnivači kluba bili su: Hasan Ćatić trgovac, Rasim Skenderović nastavnik, Avdo Šahinović, Hasan Isaković  i  Avdo Kekić. Osnivačka skupština održana je 15. februara 1971., a prvi predsjednik kluba bio je Hasan Isaković“, rekao nam je Hilmija Nanić.

Sve aktivnosti u klubu u to vrijeme, kako nam je rekao Nanić, bile su čisti entuzijazam i ljubav prema nogometu potpuno drugačije od onoga što je nogomet danas. Klub je takmičenje počeo u općinskoj ligi Bosanska Krupa, a poslije u međuopćinskoj ligi u kojoj su nastupali klubovi sa područja tadašnjeg okruga Bihać.

Odmah poslije rata donešena je odluka o promjeni imena kluba u NK Vitez a to je i vrijeme kada je Bužim dobio status općine.

NK Vitez se trenutno takmiči u Drugoj federalnoj ligi (grupa zapad), a šef stručnog štaba i predsjednik kluba je Edham Eminić, bivši dugogodišnji igrač kluba.  „Trenutno u klubu trenira oko 100 igrača raspoređenih u četiri selekcije, od kojih su tri takmičarske. Seniorska ekipa se ove godine vratila u Drugu federalnu ligu a glavni cilj nam je opstanak u ligi“, riječi su Edhama Eminića, prvog čovjeka kluba.

Bivši igrač kluba  je i profesor Amel Ćatić, predsjednik Udruženja pedagoga tjelesnog odgoja općine Bužim, koji je istakao važnost ovog kluba za cjelokupni sport na području općine. „S obzirom na to da je NK Vitez najpopularniji sportski klub u Bužimu, sigurno je vrlo bitan opstanak ovog kluba u čije su selekcije uključeni brojni učenici osnovnih i srednjih škola. Svako uključivanje mladih u sport je poželjno u svim sredinama, jer se mladi na taj način odvajaju od eventualnih poroka, a istovremeno doprinose svom cjelokupnom zdravlju“, istakao je profesor Ćatić.

Seniorska ekipa NK Vitez spada u red najmlađih ekipa koje se takmiče u Drugoj federalnoj ligi, a u prilog tome govori podatak da je oko 80 % igrača koji su u seniorskom pogonu mlađe od 21 godinu. Među njima su u dva sedamnaestogodišnjaka i to Ibrahim Bešić i Sinan Muratović, mlade nade ovog sportskog kolektiva. Obojica u klubu treniraju od svoje desete godine, a kako su nam rekli nogomet igraju iz ličnog zadovoljstva i ljubavi prema ovoj najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Ambicije im se svode na mogućnost napredovanja u nogometnoj karijeri koja je pred njima.

Kako smo dobili informacije u financiranju kluba pomaže Općina preko Općinskog sportskog saveza, firme i pojedinci sa područja Bužima. Ono što je činjenica jeste da i NK Vitez Bužim ima probleme kao i svi klubovi iz malih sredina i kao svi sportski kolektivi u BIH. Nadamo se da će se ispuniti ambicije kluba a one su ove godine opstanak seniora u Drugoj federalnoj ligi-grupa zapad. Međutim kako se god završi ova sezona, nogomet u Bužimu se neće prestati igrati a to nam garantiraju sva ova djeca i mladi koji treniraju na stadionu NK Vitez.

Priča rađena u sklopu projekta “Pozitivna Krajina-Škola novinarstva”

Nejra Bešić/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa