MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

 OD POČETKA 2018. GODINE U BOSNU I HERCEGOVINU JE UŠLO VIŠE OD 95 HILJADA MIGRANATA

  • Od početka 2018. do septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježeno preko 95 hiljada ilegalnih migranata, izjavio je danas, na početku druge regionalne konferencije “Sarajevo Migration Dialogue” ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.  

BIH, 20. septembra – Glavni izazovi sa kojima se država suočava, kada je riječ o migrantskoj krizi, jesu nedostatak političke volje da se riješi ovo pitanje, hroničan nedostatak finansijskih sredstava, kao i nedostatak ljudstva i materijalno tehničkih sredstava, istakao je Cikotić.

Ovom prilikom je također rečeno kako se u narednom periodu može očekivati porast migracija, što jasno ukazuje na potrebu jačanja saradnje i koordinacije na regionalnom nivou.

Inače, glavni tematski fokus ovog skupa odnosi se na pitanja povratka i readmisije u zemlje porijekla, s ciljem pomoći u podsticanju dijaloga između regionalnih vlasti i Evropske unije, kako bi se definisali najbolji modaliteti o postupanju u toj oblasti. Isto tako, potrebno je ojačati saradnju između graničnih i sigurnosnih tijela i instrukcija povezanih s migracijama na Zapadnom Balkanu, kazali su učesnici konferencije.

Govornici su kao poseban kao problem naveli da se vrlo mali broj migranata vraća u svoje zemlje i upravo ta niska stopa povratka na evropskoj razini ukazuje na potrebu za intenzivnom saradnjom i i koordinacijom na regionalnoj razini kako bi se uspostavio učinkovit i zajednički sistem za povratak. Funkcionalna politika povratka ključni je element učinka i uredne politike upravljanja migracijama, naglašeno je tokom rasprave.

Konferencija je, inače, okupila ključne zvaničnike iz oblasti migracija, azila i upravljanja granicama iz regiona i Evropske unije.

Ministarstvo sigurnosti BiH je, uz podršku Vlade Švicarske i Hilfswerk International, organizator ovog regionalnog skupa koji će s radom nastaviti i sutra.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa