MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Odgođeno izmještanje migranata s Vučjaka u Blažuj

Premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, koje je bilo planirano za danas, je odgođeno, potvrđeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Za sada nije poznat tačan razlog zbog čega je došlo do ove odluke, iako se može pretpostaviti da nadležni nisu do kraja pripremili smještaj za prihvat migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, te proširenje kapaciteta u Ušivku kod Hadžića nedaleko od Sarajeva.

“Jutros neće bit dobrovoljnog izmještanja migranta s Vučjaka. Ako IOM bude radio premještanje to će biti isključivo zasnovano na njihovoj dobroj volji. Znači, samo ako oni žele da budu privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, moramo poštivati njihovu odluku”, rekla je Edita Selimbegović iz IOM-a.
Podsjećamo, deportacija migranata s Vučjaka ka Sarajevu je dogovorena prije nekoliko dana na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Prema prvim procjenama, 350 migranata je trebalo biti prevezeno u Blažuj, dok bi ostali trebali biti raspoređeni u Ušivak te prihvatne centre Bira i Miral na području USK.

U Bihaću je jutros policija nastavila izmještanje migranata i izbjeglica iz improviziranih kampova u ovom gradu na lokaciju Vučjak. U akciji je učestvovalo četrdesetak pripadnika lokalne policije i specijalaca.U akciji izmještanja policija je koristila osam automobila i policijski autobus . Policija je okupila migrante u Krajina Metalu, gdje se nalazio njihov improvizirani kamp. Trenutno ih policija iz grada premješta u kamp Vučjak.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa