MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Održan Vučko Trail s dosad najvećim brojem učesnika, postavljeni novi rekordi

Osmo izdanje Vučko Traila, najpoznatije i najpopularnije trail utrke u BiH, održano je na planinama Bjelašnica i Visočica u periodu od 21. do 23. juna, a ove godine je zabilježeno ogromno interesovanje i rekordan broj trkača.

Kao što je bilo i ranije, start i cilj nalazili su se na izletištu Javorov Do na Bjelašnici. Učestvovalo je ukupno 1.026 trkača iz 29 zemalja, što je za 30 posto više u odnosu na 2023. godinu, a utrku su uspješno i u vremenskom roku završila 892 učesnika. Čak 40 posto takmičara je stiglo iz inostranstva.

Učesnici su mogli birati između četiri staze, a to su Crna, Crvena, Plava i Zelena staza.

Crna staza je bila najduža sa svojih 105 kilometara i visinskom razlikom od 5.800 metara, zbog čega je ujedno i najteža na trailu. Takmičare je vodila kroz najviše i najudaljenije dijelove Bjelašnice i Visočice, odnosno Bosne s jedne i Hercegovine s druge strane. U ženskoj konkurenciji je pobijedila Zrinka Deur iz Hrvatske s vremenom 21 sat i 29 minuta, dok je u muškoj slavio njen sunarodnik Matej Ivančić, koji je stazu prešao za 15 sati i 5 minuta. On je tako oborio stari rekord staze za 2 sata i 50 minuta.

Crvena staza dužine 60 kilometara i s visinskom razlikom od 3.700 metara, bila je također veoma zahtjevna, no trkači su doživjeli nevjerovatno iskustvo prelaskom preko zelenih poljana Bjelašnice, planinskih grebena Visočice i nazad kroz stoljetna sela olimpijske ljepotice. Ivana Vrvilo Baučić (Hrvatska) bila je najbrža na ovoj stazi s vremenom 10 sati i 25 minuta u ženskoj konkurenciji, dok je kod muškaraca pobjeda pripala Marijanu Butorcu (Hrvatska), koji je do cilja stigao za 9 sati i 23 minute.

Plava staza je bila namijenjena učesnicima željnim izazova, ali s manje iskustva i fizičke spreme. Ipak, bila je atraktivna s dužinom od 40 kilometara i 1.800 metara visinske razlike, tako da su trkači uživali u planinskom trčanju i prelijepom krajoliku. Na ovoj stazi su pobijedili Angelika Noga i Sanel Uzunović. Vrijeme sjajne Poljakinje iznosilo je 5 sati i 12 minuta, dok je bh. predstavnik na cilj stigao za 4 sata i 11 minuta.

Zelena staza s dužinom od 13 kilometara je bila najkraća te je omogućila učešće velikog broja rekreativaca, koje je privukla fenomenalna kombinacija sporta i uživanja u prirodi. Najbrža takmičarka na ovoj stazi, koja može poslužiti kao sjajan uvod u svijet traila, bila je Emina Alagić (BiH). Ona je stazu prešla za 1 sat i 17 nadmašivši stari rekord u ženskoj konkurenciji za tri minute. Pao je rekord i u muškoj konkurenciji, gdje je Josip Toljan (Hrvatska) stazu kompletirao za 1 sat i 4 minute, dvije minute brže u odnosu na prethodni rekord.

Ovogodišnji Vučko Trail je postavio novi standard, tako da se rast njegove popularnosti, kao i broja učesnika, očekuje i u godinama koje dolaze.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa