MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Oluja Ciara paralisala Evropu, poginulo sedam osoba

Oluja Ciara opustošila je Evropu i odnijela sedam života. Orkanski vjetrovi i obilne kiše izazvale su veliku štetu širom EU, najviše uslijed pada drveća ili probijanja nasipa na vodenim tokovima, ali i kolaps, u drumskom, vodnom, i aviosaobraćaju.

Desetine hiljada domaćinstava je bez struje. U Poljskoj su dvije osobe poginule kada se obrušio krov objekta u kome su u tom trenutku boravili. Za cijelo područje Slovenije proglašen je narandžasti alarm – drugi najviši stepen opasnosti od elementarnih nepogoda, a u toj zemlji jedna osoba je poginula kada se na automobil srušilo stablo. Ipak, najteže je prošla Velika Britanija, u kojoj se šteta tek određuje.

Oluja Ciara ili Sabina tokom vikenda i prvog dana radne nedelje djelimično je paralizovala zapadnu i centralnu Evropu.

Više od 20.000 domaćinstava u Velikoj Britaniji provelo je noć bez struje, obalnim područjima i dalje prijete poplave nakon obilne kiše, dok su na pojedinim mjestima rijeke probile nasipe.

Jedan kafić u Škotskoj je uništen, kada se dio kuće obrušio u poplavi. Željeznički i avionski saobracaj bili su poremećeni, a Luka Dover bila je potpuno zatvorena.

Zabilježen je i jedan rekord – nošen jakim vjetrovima koji su ga dodatno ubrzali, avion British Airwaysa na liniji New York – London leteo je brzinom od čak 1.327 km/h i stigao na Hitrou 80 minuta ranije. Međutim, veliki broj drugih letova je otkazan, a oni koji su uspjeli da slete u London činili su to uz veliki rizik.

Nakon što je poharala Englesku, oluja je krenula preko kontinentalnog dijela Evrope.

U Belgiji I Holandiji nevrijeme se najviše odrazilo na saoobraćaj, posebno avionski, pa je nekoliko stotina letova sa centralnih aerodroma otkazano ili pomjereno, dok su u Holandiji otkazane i sve fudbalske utakmice.

Jaki vjetrovi praćeni snažnom kišom prešli su i preko sjevera Francuske.

“Vjetar je sinoć oko osam odjednom postao toliko jak, da je odnio kompletan krov sa škole, oko 100 kvadrata krova. Škola je neupotrebljiva i zatvorena, a iz bezbjednosnih razloga smo isključili i struju i grijanje”, kaže gradonačelnik Saint-Dié-des-Vosges David Valence.

I u Njemačkoj je saobraćaj ozbiljno poremećen, posebno željeznički, zbog čega mnogi zaposleni nisu mogli da stignu na posao, dok je na stotine letova otkazano. Više ljudi je povrijeđeno, uglavnom zbog polomljenog granja i oborenih stabala, a na sjeveru Bavarske oko 50.000 domova ostalo je bez struje. Deo stanovništva ostao je i bez dnevne štampe za ponedeljak, jer nije dostavljena.

“Koliko smo primetili putnici su se lepo prilagodili ovoj situaciji. Ovoga puta smo se obratili ijavnosti dosta rano, jer smo naučili lekcije iz prošlosti. Odluka da se zaustavi dio vozova je bila dobra. To nam pomaže da ih lakše vratimo na šine na kontrolisan način, što se dešava širom Njemačke”, kaže portparol njemačke Željeznice Achim Straus.

U Češkoj je 100.000 domaćinstava ostalo bez struje, a povrijeđen je jedan muškarac, kada je na njegov automobil palo drvo. Orkanski vjetar je u planinskim oblastima dostizao i 180 kilometara na čas. Pojedine škole su zatvorene, a jedna je ostala I bez krova.

Federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa