MARKETING

Opasna eskalacija: Danas počinje glasanje o pripajanju Rusiji dijela Ukrajine

Područja Ukrajine koja su pod okupacijom Rusije počinju danas održavanje referenduma o tome hoće li se pridružiti Rusiji, dok Moskva insistira na pozitivnom ishodu s očiglednim pokušajima pripajanja teritorije od svog susjeda.

Glasanje počinje danas u četiri regije Ukrajine u kojima se Rusija učvrstila tokom svoje invazije. Zapadni saveznici Ukrajine osudili su taj potez kao otimanje zemlje i odbili priznati rezultate glasanja.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da se radi o “opasnoj eskalaciji”. Blinken je rekao u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a da nikakvo rusko polaganje prava na ukrajinsko tlo ne može oduzeti Ukrajini pravo da se brani.

U svom obraćanju u četvrtak navečer, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je glasanje lažno i nedemokratsko.

Prijevremeni izbori raspisani su ranije ove sedmice u istočnim regijama Lugansk i Donjeck – kao i Zaporožje i Herson na jugu.

Četiri regije predstavljaju oko 15 posto Ukrajine, ili područje veličine Mađarske, navodi novinska agencija Reuters. Predviđeno je da glasanje traje pet dana.

Ruski mediji izvijestili su da će izborni dužnosnici ići od vrata do vrata s prenosnim glasačkim kutijama od petka do ponedjeljka.

Biračka mjesta radit će samo petog dana, 27. septembra, a dužnosnici su naveli da je to iz sigurnosnih razloga.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo