MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Općinsko vijeće Velika Kladuša: Nije prošao Prijedlog o privremenom finansiranju

Danas je održana hitna sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je Odluka o privremenom finansiranju za 2023. godinu. Prije samog početka vijećničku zakletvu položila je Selma Kendić, nova vijećnica u Općinskom vijeću ispred Naše stranke.

Zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Emina Ćehic je prisutne vijećnike upoznala sa dnevnim redom dodavši da je održavanje ove sjednice bilo prijeko potrebno. Kako je rekla, neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju dovodi Općinu i sve korisnike budžetskih sredstava ali i građane u nezavidnu situaciju iz više razloga, prvenstveno zbog nemogućnosti isplate plaća budžetskim korisnicima, što dovodi u pitanje funkcionalnost institucija i javnih preduzeća koja se finansiraju iz budžeta Općine.

Rasprava se nakon toga svela uglavnom na međusobna prepucavanja između vijećnika Laburističke stranke i opozicije oko nužnosti donošenja Odluke o privremenom finansiranju.

Vijećnici opozicije su nepodržavanje Odluke o privremenom finansiranju argumentirali samovoljom načelnika koji nije na vrijeme uputio prijedlog Nacrta budžeta vijećnicima nakon sto je isti na vrijeme, još 1. novembra protekle godine, odobren od strane višeg zakonodavnog organa, već su materijale dobili tek uoči sjednice vijeća koja je održana 23. decembra 2022. godine.
Rifat Dolić, iz kluba DNZ-a je naglasio da je bilo dovoljno vremena da predlagač ponudi na usvajanje kvalitetan budžet, što nije urađeno, i da se ovdje autoritativno pod krinkom hitnosti pokušava vijećnike prisiliti da podrže Odluku o privremenom finansiranju, iako Laburistička stranka nema većinu u Općinskom vijeću. Sličnog mišljenja su bili i ostali vijećnici opozicije,a vijećnici ispred klubova SDA i Naše stranke su naglasili da su za transparentan budžet a ne netransparentno trošenje budžetskih sredstava nauštrb građana.


Iz Laburističke stranke su lopticu prebacili na opoziciju optuživši ih da rade protiv interesa Velike Kladuše što je dovelo do žustre rasprave te je sjednica nakratko i prekinuta. Nakon toga se pristupilo samom glasanju, a za Prijedlog odluke je glasalo 10 vijećnika Laburističke stranke, dok su ostali vijećnici bili protiv te on nije prošao.

Ova sjednica je , kao i prethodne, obilovala neprimjerenim ponašanjem i međusobnim uvredama dijela vijećnika.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo