MARKETING

Orban najavio da će Mađarska radikalno povećati svoje odbrambene kapacitete

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je danas za državni radio da će ubrzati programe razvoja sistema odbrane jer se situacija u Ukrajini u svakom trenutku može promijeniti na način da prve linije fronta budu bliže mađarskoj granici.

Premijer Mađarske istakao je da je u interesu njegove države da se rat u susjednoj Ukrajini što brže završi.

“Mi moramo radikalno povećati svoje odbrambene sposobnosti”, naglasio je Orban.

Govoreći nakon NATO samita koji se održao u Madridu tokom ove sedmice, a na kojemu je potvrđeno da će Finska i Švedska biti uključene u savez, Orban je kazao da se “vojna stvarnost polako manifestirala u Ukrajini” na način da ta država na dnevnom nivou gubi vojnike, te da iako je linija fronta udaljena od Mađarske, situacija se može promijeniti.

Orban smatra da kao članica NATO saveza, Mađarska mora ostati izvan rata.

“Moramo pokrenuti motore i ubrzati naše programe za razvoj odbrane”, komentirao je mađarski premijer.

Orban je na poziciju premijera izabran u aprilu, četvrti uzastopni put. On nema namjeru da pregovara o potencijalnom embargu na uvoz ruskog gasa jer bi to, smatra, ugrozilo ekonomiju Mađarske.

“Ono što mi trebamo nisu sankcije već prekid vatre i mirovni pregovori kako bismo se nosili sa ratnom inflacijom”, kazao je.

Inflacija je u Mađarskoj povećala cijene goriva, računa i hrane, što je natjeralo Centralnu banku da poveća kamatne stope na 7,75 posto.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo