MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Oružane snage BiH: Stavit ćemo ljudstvo na raspolaganje, čekamo odluku Predsjedništva

Oružane snage Bosne i Hercegovine saopćile su kako su spremne staviti na raspolaganje resurse u cilju pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije.”Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok angažman Oružanih snaga BiH će biti definisan posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija”, saopćeno je iz Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH će, kako navode, staviti na raspolaganje svoje kapacitete.

“Angažman Oružanih snaga BiH bi podrazumijevao postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prelazima i drugim planiranim lokacijama. Do sada prema Zajedničkom štabu OS BiH nije upućena nikakva odluka od strane Predsjedništva BiH i Ministarstva odbrane BiH za upotrebu Oružanih snaga BiH”, stoji u saopćenju.

Prema njihovim navodima, trenutno vrše pripremu ljudstva i materijalno tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koje će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od strane Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta.

“Ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana Oružane snage BiH će se staviti u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažovanju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava”, navodi se u saopćenju.

Nadaju se, kako navode, da će u što kraćem mogućem roku biti usvojen i budžet, kako bi se izvršila nabavka sredstava i opreme neophodnih za svakodnevno normalno funkcionisanje OS BiH, ali time i opreme za dodatnu zaštitu pripadnika Oružanih snaga BiH koji će biti angažovani u novonastalim uslovima.

“Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BIH, i biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pružiti pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”, zaključile su Oružane snage BiH.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa